Een BV (Sociedad Limitada) oprichten in Spanje


zaken doen

Een Besloten Vennootschap heet in het Spaans een Sociedad Limitada (S.L.) en heeft minimaal één vennoot. Het oprichtingskapitaal van € 3.000 is een stuk lager dan in Nederland (€18.000). Voor de oprichting van een S.L. dient u een notaris in te schakelen.

Benodigde documenten


 • Een kopie van uw paspoort;
 • Een kopie van uw NIE, het persoonlijke fiscale nummer in Spanje;
 • Verklaring van de bank dat het benodigde kapitaal gestort is;
 • Bewijs van Registro Mercantil dat de toekomstige naam van de S.L. gedeponeerd is.

 

Verdere stappen


 • Aanvragen van een B.T.W.-nummer (Número de Identificación Fiscal, NIF) bij het districts-kantoor van de Spaanse belastingdienst (Delegación de Hacienda van de Agencia Tributaria).
 • Nadat de oprichtingsakte (escritura de constitución) en statuten getekend zijn dienen deze ingeschreven te worden in het Handelsregister (Registro Mercantil), via de notariële akte. Hiervoor is een verklaring nodig van de Junta (de Andalucia).
 • Legaliseren van de Handelsboeken (Legalización de los Libros de Comercio) in het Handelsregister (Registro Mercantil).

 

Bedrijfsvergunning


Nadat het oprichtingstraject is afgewerkt dient u een bedrijfsvergunning (Licencia de actividades e instalaciones) aan te vragen bij de gemeente (Ayuntamiento).

Na het toekennen van de vergunning volgt in vele gevallen een inspectie door de gemeente waarbij nagegaan wordt of de roerende goederen zoals machines e.d. overeenkomen met de voor de aanvraag van de bedrijfsvergunning verleende gegevens.

Als deze inspectie goed verloopt wordt een goedkeuringsakte afgegeven (Acta de Ocupación y Funcionamiento). Deze procedure kan 3 maanden duren. De aansprakelijkheid is net als in Nederland beperkt tot het oprichtingskapitaal, met uitzondering van wanprestatie. Dan is er net als in Nederland sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Bij een omzet die lager is dan €4,765 miljoen is geen accountantsverklaring nodig.

Let wel: indien het maatschappelijk kapitaal gezakt is tot minder dan de helft van de waarde kunt u alsnog hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld indien u doorgaat met uw bedrijfsvoering.

 

Assistentie bij oprichting S.L.


Tulipán Relocations kan u assisteren bij het oprichten van de Sociedad Limitada.

Neem contact met ons op voor een afspraak, bel 00 34 637 463 005 of schrijf naar contact@tulipanmalaga.nl

Eén reactie

 1. Geachte Heer Mevrouw,
  Ik wil SL oprichting in Spanje.
  Ben de enige eigenaar en aandeelhouder.
  Kosten € 3000,00 Wat zijn de kosten van jullie.
  Ik moet adres hebben belastingnummer boekhouder. Wil zo snel mogelijk oprichting van bedrijf.
  Mvrgr
  Adriaan Tuharea
  +31648188108

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.