Oprichten Spaanse BV (Sociedad Limitada)

Een Besloten Vennootschap heet in het Spaans een Sociedad Limitada (S.L.) en heeft minimaal één vennoot. Het oprichtingskapitaal van € 3.000 is een stuk lager dan in Nederland (€18.000). Voor de oprichting van een S.L. dient u een notaris in te schakelen.

Benodigde documenten oprichtingsakte S.L.

 • Een kopie van uw paspoort;
 • Een kopie van uw NIE, het persoonlijke fiscale nummer in Spanje;
 • Verklaring van de bank dat het benodigde kapitaal gestort is;
 • Bewijs van Registro Mercantil dat de toekomstige naam van de S.L. gedeponeerd is.

Verdere stappen oprichting Spaanse B.V.

 • Aanvragen van een B.T.W.-nummer (Número de Identificación Fiscal, NIF) bij het districts-kantoor van de Spaanse belastingdienst (Delegación de Hacienda van de Agencia Tributaria).
 • Nadat de oprichtingsakte (escritura de constitución) en statuten getekend zijn dienen deze ingeschreven te worden in het Handelsregister (Registro Mercantil), via de notariële akte. Hiervooris een verklaring nodig van de Junta (de Andalucia).
 • Legaliseren van de Handelsboeken (Legalización de los Libros de Comercio) in het Handelsregister (Registro Mercantil).

Bedrijfsvergunning

Nadat het oprichtingstraject is afgewerkt dient u een bedrijfsvergunning (Licencia de actividades e instalaciones) aan te vragen bij de gemeente (Ayuntamiento).

Na het toekennen van de vergunning volgt in vele gevallen een inspectie door de gemeente waarbij nagegaan wordt of de roerende goederen zoals machines e.d. overeenkomen met de voor de aanvraag van de bedrijfsvergunning verleende gegevens. Als deze inspectie goed verloopt wordt een goedkeuringsakte afgegeven (Acta de Ocupación y Funcionamiento). Deze procedure kan 3 maanden duren.

De aansprakelijkheid is net als in Nederland beperkt tot het oprichtingskapitaal, met uitzondering van wanprestatie. Dan is net als in Nederland er sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid. Bij een omzet die lager is dan €4,765 miljoen is geen accountantsverklaring nodig.

Assistentie bij oprichting S.L.

Tulipán Relocations kan u assisteren bij het oprichten van de Sociedad Limitada aan de Costa del Sol.

Bel: + 34 637 463 005 of schrijf naar: contact@tulipanmalaga.nl

6 reacties

 1. Ik heb ook begrepen bij het oprichten van een SL dat je dan moet worden ingeschreven bij de SL als werknemer en ook sociale lasten moet betalen. Is dat zo?

  • Beste Peter,

   Excuses voor de laatste reactie, het kantoor was gesloten i.v.m. de paasdagen.

   Het klopt, het ligt een beetje aan de opzet, maar als meewerkend directeur moet je sociale lasten (seguridad social) afdragen.

   • Is er een mogelijkheid om de sociale laten uit te stellen bijvoorbeeld wanneer je nog inkomsten in een ander land ontvangt? Of dien je van meet af aan de sociale lasten te moeten afdragen?

    • Beste Michel, een SL dient minimaal één “administrador” te hebben. Deze “administrador” dient ingeschreven te staan als zelfstandige (van de SL) en maandelijks de sociale lasten premie te betalen. Bij de oprichting van de SL dient bepaald te worden wie de “administrador” wordt. De maandelijkse premie voor een zelfstandige van een SL bedraagt het eerste jaar ca €260 pm.

 2. Pingback:Expat Relocation Services | zakenreisverzekering.xyz

 3. Wat zijn de risico”s verbonden aan het overnemen van een bestaande Spaanse SL?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.