Het wat, waar en waarom van een NIE/certificado registro cuidano de reunion europea

Wat is een NIE?

Het NIE nummer is vergelijkbaar met het Nederlandse BSN of burgerservicenummer. Tot voor kort dienden residenten en niet -residenten in Spanje, met financiële belangen dienen een Número de Identificación de Extranjeros  (NIE) aan te vragen. Aangezien er geen pasfoto op het document staat gold het niet als een identiteitsbewijs.

Waarom is het nodig?

Het NIE is nodig bij het aanvragen van een bankrekening, het kopen of huren van een huis, het afsluiten van een verzekering, het aansluiten van telefoon en internet, etc. Kortom zonder een NIE is het voor een buitenlander niet mogelijk om officieel in Spanje te wonen.

Voor dure aankopen wordt door de winkel meestal ook het NIE en uw adres gevraagd. Dit is omdat bij schade de verzekering alleen het volledige bedrag, inclusief BTW vergoedt indien u een correcte BTW-bon kunt laten zien. Een normale aankoopbon zonder deze gegevens is niet toereikend.

In bijna alle gevallen wordt er om een kopie van het NIE en een kopie van het identiteitsbewijs gevraagd.

In april 2012 is de wetgeving gewijzigd. Indien u langer dan drie maanden in Spanje wilt verblijven als EU-ingezetene dien u certificado registro cuidano de reunion Europea aan te vragen.

Certificado registro cuidano de reunion europea

Indien u ook resident wil worden in Spanje dient u een certificado registro cuidano de reunion europea aan te vragen.

Hierbij zullen ook uw inkomensgegevens opgevraagd worden om te beoordelen of u in uw eigen onderhoud kunt voorzien. Bovendien moet u aantonen dat u verzekerd bent voor ziektekosten.

Het aanvraagformulier model EX-18 dient u in tweevoud in te dienen, samen met kopieën van de voorgenoemde documenten.

Waar kan het aangevraagd worden?

Het kan in persoon aangevraagd worden op de afdeling vreemdelingenzaken op het Politiebureau (Policia National) met overleg van het paspoort, een paspoortkopie en (2 of 3) paspoortfoto’s.

Het volledige ingevulde aanvraagformulier E15 wordt pas in behandeling genomen, nadat vooraf contact (€10.20) betaald is.

In de stad Malaga ligt het betreffende politiekantoor op Plaza Manuel Azaña, Nº3 – 29006. Er staan meestal lange rijen, het beste is ‘s morgens vroeg te gaan om al te lang wachten te voorkomen.

Hulp nodig?

Bel: + 34 637 463 005 of schrijf naar: contact@tulipanmalaga.nl

Reacties zijn gesloten.