Een verkeersboete in Spanje

Oeps te hard gereden!

U heeft verkeerd geparkeerd of een rood stoplicht gemist.

U had er geen erg in, maar de Spaanse politie wel. Gelukkig er zijn geen ongelukken gebeurd. Er ligt wel een fikse boete bij u in de bus. Inderdaad, dat is altijd vervelend. Maar:

 1. Het goede nieuws is dat indien u binnen twee weken betaalt, u maar 50% van het bedrag hoeft af te rekenen.
 2. U hoeft uw deur niet uit, u kunt betalen via het internet.

Tenminste als de boete niet is uitgeschreven door de gemeentepolitie. In dat geval zult u naar het bureau moeten om een formulier op te halen waarmee u bij een bank kunt gaan betalen. Op de achterkant van de bon staat waar u moet zijn om te betalen.

Een boete

Dus als de bon is uitgeschreven door de Policia National is het mogelijk een verkeersboete te betalen via de website van de Dirección General de Tráfico  (www.dgt.es). Hierbij hoeft u alleen het referentienummer in te geven, het bedrag van uw boete en het type identiteitsdocument aan klikken uit een keuzelijst. Tijdens de betaling via internet krijgt u een registratienummer waarmee u een betalingsbewijs kunt opvragen.

Uw post

Komt uw post niet altijd aan, of wordt deze vaak te laat bezorgd? Behalve dat dit vervelend is, kan dit u ook geld kosten, aangezien u dan vaak te laat zult zijn met het betalen van de boete.

U kunt dit voorkomen door op deze zelfde pagina  (indien u in het bezit bent van een elektronische handtekening) aan te geven dat u via email bericht wilt ontvangen van eventuele boetes. Middels uw elektronische handtekening vult het systeem zelf uw documentnummer in. U hoeft alleen nog maar uw telefoonnummer en email adres op te geven.  De voorwaarden te accepteren en ‘klaar is Kees’.

Raadplegen punten

In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Nederlandse systeem krijgt u in Spanje niet alleen een boete, maar ook nog eens een aftelling van punten. Het maximale aantal wat een bestuurder kan hebben is 15. Verliest u teveel punten dan raakt u uw rijbewijs kwijt.

Het raadplegen van uw punten, de opbouw en aftrek kunt u op deze pagina vinden. Dit kan middels de elektronische handtekening, maar ook zonder, simpelweg door het ingeven van uw data.

5 reacties

 1. Wanneer ik een parkeerboete heb gekregen van de locale politie en ondertussen weer in Nederland ben. Hoe kan ik dan betalen?

  • Yvonne,

   Normaal gesproken staat op de achterkant van de boete hoe u kunt betalen. Met een boete van de lokale politie is dat lastig, want de opties zijn:

   In persoon betalen aan de agent, bij het politiekantoor of via deze bank http://www.novagaliciabanco.es/es/.

   https://sede.vigo.org/expedientes/tramites/tramite.jsp?id_tramite=693&lang=es

 2. Wat moet je doen als de boete in het Gallisch is. En je hierdoor niet begrijpt wat er wordt geschreven. Nu boete in het Spaans maar nummer die je moet invullen klopt niet. Autoverhuur werkt niet mee en gemeente reageert niet. Kunnen zij de boete dan zomaar verhogen

  • Sara,

   Dat is heel vervelend. Maar ik ben bang van wel. Ik zou eigenlijk verwachten dat de autoverhuurmaatschappij de boete betaalt en dit aan u doorberekent. Het is ook wel belangrijk om te weten of deze boete uitgeschreven is door de policia local (de gemeente) of de policia national, de landelijke.

 3. Ik heb op 17-07-2017 een parkeerboete gekregen in Calpe, bij het Suma kantoor in mijn spaanse woonplaats, waar ik moest gaan betalen, vertelde de dame mij dat het P.V. blaadje niet geldig was omdat er maar 1 handtekening op stond en geen stempel van Politie. Dus niks moeten betalen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.