Zorgverzekering in Spanje voor gepensioneerden

Als u als gepensioneerde vanuit Nederland naar Spanje verhuisd is natuurlijk een van de eerste zorgen de medische dekking die u heeft in uw nieuwe thuisland.

We kijken vandaag naar twee situaties:

Pensioen

  1. U ontvangt een pensioen uit Spanje. In deze situatie vallen u en uw gezin onder het verzekeringsstelsel van Spanje, ongeacht of u ook een pensioen uit Nederland of andere landen ontvangt.
  2. U ontvangt een pensioen uit Nederland. Dat valt u onder het Nederlandse zorgstelsel, maar kunt u gebruiken maken van de voorzieningen in Spanje.

U dient via een S1-formulier (E121) het recht op gezondheidszorg aan te vragen bij uw verzekeraar in het land waar u onder het gezondheidszorgstelsel valt.

Seguridad Social

Vervolgens dient u zich aan te melden bij een van de kantoren van de INSS. De kantoren in de provincie Malaga vindt u hier.

Daarbij zijn de volgende documenten & kopieën hiervan nodig:

Aanmelding bij ‘huisarts’

Als uw aanmelding in behandeling wordt genomen, duurt het een paar weken tot maximaal twee maanden voordat u een brief in de bus krijgt van de INSS waarop staat dat u recht heeft op medische bijstand.

Met deze brief en een kopie hiervan gaat u naar het dichtst bijzijnde ‘Centro de Salud’, een soort van uitgebreide huisartsenpost in uw woonplaats. U zult weer uw certificaat van residentie mee moeten nemen en uw paspoort en natuurlijk kopieën hiervan.

Verzekeringspasje

Als alle documentatie klopt bent u vanaf dat moment ingeschreven bij deze kliniek. U krijgt een brief mee, waarmee u dit kunt aantonen mocht u medische zorg nodig hebben voordat het verzekeringspasje is aangekomen. Ook hier kunnen weer enkele weken overheen gaan.

Particuliere ziektekostenverzekering

Natuurlijk kunt u altijd overwegen om ook een particuliere ziektekostenverzekering aan te schaffen. Het belangrijkste voordeel hiervan is het vermijden van de vaak zeer lange wachtlijsten in de publieke gezondheidszorg.

Europese zorgverzekeringskaart

Het aanvragen van de Seguridad Social is niet echt moeilijk, maar er gaat nogal wat tijd in zitten. Zorg ervoor dat u in de tussentijd in ieder geval gedekt bent voor noodgevallen door de verzekering in Nederland via de Europse zorgverzekeringskaart of via een reisverzekering.

Ook nadat u in Spanje bent ingeschreven zult u uw Europese zorgverzekeringskaart in Nederland moeten aanvragen.

Assistentie

Hebt u hulp nodig bij het aanvragen van een particuliere verzekering of nationale gezondheidszorg neem dan contact met ons op:

  • Schrijf: contact@tulipanmalaga.nl
  • Bel: telefoon: in Spanje   +34 637 463 005

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.