“Residentie” aanvraag


NIE

Als u langer dan 3 maanden in Spanje verblijft, dient u een Certificado de registro ciudadano de la unión aan te vragen, zodat u opgenomen wordt in het “vreemdelingenregister”. Hiervoor zal u inkomensgegevens dienen te tonen, zodat te beoordelen valt of u in uw eigen onderhoud kunt voorzien (in sommige regio´s is bewijs van vermogen ook voldoende). Bovendien moet u ook aantonen dat u verzekerd bent voor ziektekosten. Het aanvraagformulier dient u in te dienen, samen met kopieën van de voorgenoemde documenten. Hieronder kunt u specifiek zien welke documentatie u verder mee dient te nemen.

Een NIE nummer is niet hetzelfde als een TIE. EU-burgers hebben alleen het “residentie” kaartje waarop o.a. het NIE-nummer staat vermeld, nodig en moeten hun paspoort/ID kaart gebruiken als identificatie, terwijl niet-EU-burgers een TIE (Tarjeta de Identificación de Extranjero) nodig hebben (met NIE nummer en pasfoto) en een vorm van identificatie is.

Men hoeft niet eerst een NIE nummer aan te vragen om residentie aan te vragen. In sommige gevallen is het echter wel nodig; bijvoorbeeld als u eerst zelfstandige wilt worden om daarmee residentie aan te vragen.

Het residentiekaartje is 5 jaar geldig (ook al staat dit niet op het pasje vermeld). Na 5 jaar dient men de gehele procedure opnieuw te volgen en krijgt men permanente residentie, wat ook vermeld zal worden op het pasje.

Welke documentatie dien ik mee te nemen?


“Residentie” dient u persoonlijk aan te vragen op de afdeling vreemdelingenzaken op het Politiebureau (Policia Nacional) met overleg van de volgende documenten (originelen en kopie):

Standaard documentatie:

 • Een paspoort of ID-kaart
 • Het volledige ingevulde aanvraagformulier EX18
 • Het 790-12 formulier (leges); deze drie formulieren dient men van te voren bij een bank te betalen. De bank zal u twee formulieren met stempel, als bewijs van betaling aan u retourneren. De kosten zijn €12,00
 • In sommige plaatsen vraagt men om een pasfoto, zoals in de regio Alicante / Murcia en ook om inschrijving gemeente (“volante de empadronamiento”) en/of huurcontract / koopcontract.

Bewijs van gezondheidszorg:

 • Indien u gepensioneerd bent of een invalide uitkering ontvangt dient u een kopie van het S1 of 121 formulier in te leveren.
 • Indien u zelfstandige (“autonomo“) bent in Spanje dient u op sommige kantoren de bewijzen van inschrijving als zelfstandige bij de “hacienda” en  de “Seguridad Social” en eventueel u werkhistorie  met het formulier “vida laboral” te tonen. De meeste kantoren vragen echter niet om documentatie, aangezien zij uw status in de computersystemen kunnen controleren.
 • Indien u in loondienst bent in Spanje dient men een arbeidscontract en een bewijs van inschrijving bij de “Seguridad Social” te tonen.
 • Indien u studeert in Spanje dient u een Europese sanitaire kaart te tonen die geldig is voor de periode dat men resident wil zijn.
 • Indien u niet aan bovenstaande voldoet, maar uw partner wel, dient u een huwelijksakte te tonen (Europees model of vertaald in het Spaans). In het geval van een 121 formulier dient u ook vermeld te zijn als partner op het formulier.
 • Indien u niet aan bovenstaande voldoet dient u een particuliere ziektekostenverzekering (zonder eigen risico) af te sluiten voor u en alle familieleden. Deze verzekering dient gelijk te staan aan de service van de publieke zorg (eerste assistentie, specialisme en eerste hulp).

Bewijs van inkomen:

 • Een gecertificeerd en vertaald maandelijks overzicht van uw inkomsten over de afgelopen (12) maanden, die u dient op te vragen bij uw Spaanse of buitenlandse bank (let op: de meeste buitenlandse banken doen dit niet). Of een gecertificeerd en vertaald overzicht van het gemiddelde saldo over de afgelopen (12) maanden.
 • Indien u pensioen ontvangt, een gecertificeerd en vertaald overzicht van uw pensioeninkomsten.
 • Indien u een eigen woning hebt in Spanje: een actuele “nota simple“. Dit formulier kunt u opvragen bij het “registro de propiedades“, in de plaats waar de woning geregistreerd staat.
 • Indien u zelfstandige “autonomo” bent in Spanje dient u in de meeste gevallen geen bewijs van inkomen te tonen.
 • Indien u geen inkomen heeft, maar u partner wel dan dient u een officiële en vertaalde huwelijksakte te overleggen. Dit inkomen dient voor beiden sufficiënt te zijn.

Kinderen:

 • Kopie geboorte aktes. Indien niet beide ouders resident worden dient u een officiële verklaring te kunnen tonen, waaruit blijkt dat de kinderen bij één van de ouders mogen wonen. Deze dient uiteraard vertaald te zijn.

Hoe maak ik een afspraak?


Men kan niet zonder afspraak naar de nationale politie gaan. Een afspraak dient men vooraf via internet vast te leggen. Houdt u er rekening mee dat sommige kantoren een wachttijd hebben tot zelfs enkele maanden. Alleen voor een afspraak in Ronda dient u nog ´s ochtend in de rij te gaan staan. Via deze link kan men een afspraak maken bij de overige politiebureaus : https://sede.administracionespublicas.gob.es/pagina/index/directorio/icpplus

Hulp nodig? Bel  + 34 637 463 005 of schrijf naar contact@tulipanmalaga.nl  Wij kunnen u helpen met het invullen van de formulieren en met u meegaan naar de afspraak.

Waar kan ik het aanvragen?


De adressen van de politiebureaus in de provincies Granada en Máaga staan hieronder genoemd in alfabetische volgorde van plaatsnaam. Voor andere provincies kunt u hier kijken.

Granada


Subdelegación del Gobierno Oficina de Extranjería: Calle San Agapito 2, Granada, Telefoon: 958 90 93 14

Malaga


ANTEQUERA

Adres: C/ Ciudad de Oaxaca S/N – 29200, Antequera (Málaga), Telefoon: 952 706 360

ESTEPONA

Adres: C/ Valle Inclan S/N – 29.680, Estepona (Málaga), Telefoon: 952 798 530

Gestion Extranjeria FUENGIROLA

Adres: Avda. Condes de San Isidro Nº 98 – 29640, Fuengirola (Málaga), Telefoon: 952 19 83 69

MÁLAGA

Comisaria Provincial Policia Nacional Adres:  Plaza Manuel Azaña, Nº3 – 29006, Málaga, Telefoon: 952 046 200

Extranjeria: Calle Mauricio Moro Pareto, 13, 29006 Málaga, Telefoon: 952 98 04 60

MARBELLA

Adres: Avda Duque de Lerma, Edeficio España, Local 3,  29600, Marbella (Málaga), Telefoon: 952 86 72 41

RONDA

Adres: Avda. de Málaga Nº 9 – 29400, Ronda (Málaga), Telefoon: 952 161 227

TORREMOLINOS – BENALMÁDENA

Adres: C/ Skal Nº 12 – 29620, Torremolinos (Málaga), Telefoon: 952 378 437 / 952 378 451

VÉLEZ MÁLAGA

Adres: Calle Puerta del Mar 4 – 29740, Torre del Mar (Málaga), Telefoon: 952 046 530 / 952 046 524

Reacties zijn gesloten.