Gezondheidszorg in Spanje


gezondheidszorg

Kwaliteit Spaanse Gezondheidszorg


Het portaal ‘Radar Healthcare’ heeft een wereldwijde ranglijst gepubliceerd (28/07/2023) met de 33 ontwikkelde landen ter wereld met de beste kwaliteit van zorg in hun respectievelijke zorgstelsels. Volgens deze informatie staat Spanje op de vijfde plaats op de wereldranglijst, maar als alleen de landen van het Europese continent worden geanalyseerd, stijgt het naar de derde plaats.

Om deze lijst samen te stellen, heeft ‘Radar Healthcare’ rekening gehouden met verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de medische zorg, de jaarlijkse medische salarissen, het aantal ziekenhuizen in elk land en de totale economische kosten die ermee gemoeid zijn. medische zorg per jaar. “Deze statistieken hebben ons in staat gesteld om onze eigen rangschikking te bepalen van de landen die wereldwijd de beste gezondheidszorgsystemen bieden, waardoor we kunnen benadrukken hoe een paar eenvoudige verbeteringen echt een verschil kunnen maken”, benadrukt het online portaal.

Het Spaanse nationale zorgstelsel (NHS) heeft een score van 78,37, wat betekent dat Spanje met ruime marge de test van de kwaliteit van de geboden zorg doorstaat, aldus informatie van ‘Radar Healthcare’. Dit betekent dat het Spaanse zorgstelsel nog steeds tot een van de beste ter wereld behoort.

Vergeleken met de rest van de landen die in deze ranglijst zijn opgenomen, bevinden de twee beste zorgstelsels zich in Oost-Azië. In deze volgorde zijn dat Zuid-Korea en Japan, met respectievelijk een score van 82,72 en 80,49. De top 3 wordt ‘gesloten’ door Frankrijk, met een score van 80,18. Denemarken (80,07) en Spanje (78,37) completeren vervolgens de groep van vijf zorgstelsels ter wereld die de beste kwaliteit van zorg bieden.

Hoewel Zuid-Korea en Japan de lijst aanvoeren, staan ​​Europese landen duidelijk aan kop. Er bevinden zich meer landen in de top 15 van beste gezondheidszorgstelsels dan op enig ander continent. Elf van de vijftien beste landen bevinden zich op het oude continent, met scores variërend van 73,33 in Estland tot 80,18 in Frankrijk.
Buiten Europa, en Zuid-Korea en Japan buiten beschouwing gelaten, zijn er slechts twee landen die opvallen. Australië stond op de zesde plaats met een score van 78,14 en Israël op de veertiende plaats met een score van 73,83.

Werken in Loondienst en Zelfstandigen


Als u een baan hebt gevonden in Spanje heeft u gratis toegang tot de publieke gezondheidszorg evenals u heeft besloten om een bedrijf te starten als zelfstandige. U dient wel zelf een “ziekenfondspas” oftewel een “tarjeta sanitaria” aan te vragen bij een dokterspost (“Centro de Salud”). Bij de aanvraag krijgt u ook een dokter toegewezen.

Gepensioneerden


Als u zich als gepensioneerde vestigt in Spanje heeft u recht op toegang tot de publieke gezondheidszorg. U dient hiervoor in Nederland het S1 formulier in te vullen. Dit bewijst dat u recht heeft op gezondheidszorg als u niet woont in het land waar u verzekerd bent. Nuttig voor gedetacheerde werknemers, grenswerkers, gepensioneerden, ambtenaren en wie door hen wordt onderhouden.

De Nederlandse uitkerings- of pensioeninstantie gaat een zogeheten zorgverzekeringswet-bijdrage (ook wel premievervangende- of buitenland bijdrage genoemd) op uw uitkering of pensioen inhouden. Vervolgens zal deze bijdrage worden afgedragen aan het Zorginstituut Nederland

Het formulier E106/S1 heeft u nodig als u:

  • langdurig in een ander land gaat werken dan waar u woont;
  • langdurig in een ander land gaat wonen dan waar u verzekerd bent.
Hoe vraag ik Formulier E106/S1 aan?

Het formulier vraagt u aan bij het CAK in Den Haag. Nadat het CAK deze aanvraag heeft ontvangen en gecontroleerd bij uw uitkerings- of pensioeninstantie, verstuurt dit instituut het verdragsformulier S1. Hiermee schrijft u zich in bij de gezondheidszorg (Seguridad Social) in Spanje. Belgen dienen dit aan te vragen bij hun mutualiteit.

We kijken naar twee situaties:

  • Pensioen
    U ontvangt een pensioen uit Spanje. In deze situatie vallen u en uw gezin onder het verzekeringsstelsel van Spanje, ongeacht of u ook een pensioen uit Nederland of andere landen ontvangt.
  • U ontvangt een pensioen uit Nederland. Dat valt u onder het Nederlandse zorgstelsel, maar kunt u gebruiken maken van de voorzieningen in Spanje.

U dient via een S1-formulier (E121) het recht op gezondheidszorg aan te vragen bij uw verzekeraar in het land waar u onder het gezondheidszorgstelsel valt.

Seguridad Social


Vervolgens dient u zich aan te melden bij een van de kantoren van de INSS. De kantoren in de provincie Malaga  vindt u hier.

Daarbij zijn de volgende documenten & kopieën nodig:

  • Het S1-formulier (E121)
  • Het certificaat van residentie
  • Paspoort

Als uw aanmelding in behandeling wordt genomen, duurt het een paar weken tot maximaal twee maanden voordat u een brief in de bus krijgt van de INSS waarop staat dat u recht heeft op medische bijstand.

Met deze brief en een kopie hiervan gaat u naar het dichtst bijzijnde ‘Centro de Salud’, een soort van uitgebreide huisartsenpost in uw woonplaats. U zult weer uw certificaat van residentie mee moeten nemen en uw paspoort en natuurlijk kopieën hiervan.

Verzekeringspasje


Als alle documentatie klopt bent u vanaf dat moment ingeschreven bij deze kliniek. U krijgt een brief mee, waarmee u dit kunt aantonen mocht u medische zorg nodig hebben voordat het verzekeringspasje is aangekomen. Ook hier kunnen weer enkele weken overheen gaan.

Bij Invaliditeit


In grensoverschrijdende gevallen worden twee verschillende berekeningsmethoden gebruikt. Meer info

Een afspraak maken bij de “Centro de Salud”


In Andalusië kunt u makkelijk een afspraak bij de dokter via het internet maken, door naar deze link te gaan.

Reacties zijn gesloten.