Regio Valle del Guadalorce


<beach

De Guadalhorce-vallei is één van de negen regio´s van de provincie Málaga (Andalusië, Spanje) en wordt gevormd door 8 gemeenten, in een natuurlijke omgeving gevormd door de rivier de Guadalhorce. Deze vallei wordt gekenmerkt door zijn vruchtbaarheid en de teelt van groenten, fruit waaronder citrus vruchten. Het is ook bekend als de tuin van Málaga. Hoewel momenteel de stadsuitbreiding van het grootstedelijk gebied van Málaga op dat gebied is gericht, vanwege de nabijheid en goede communicatie met de provinciehoofdstad. De regio is momenteel erg populair bij buitenlanders die zich gaan vestigen in de provincie Málaga omdat het dicht bij de stad Málaga ligt en de huurprijzen nog acceptabel zijn.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Valle del Guadalorce in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Valle del Guadalorce woonden in 2017 in totaal 17.972 buitenlanders, dit was 12,92% van de bevolking. Hiervan waren 11.762 personen Europeaan, dit was 8,46% van de totale bevolking in de regio Valle del Guadalorce. De grootste groepen buitenlanders waren: Engelsen (5.877), Americanen (3.140), Afrikanen (2.596) en Marokkanen (2.343). De grootste groepen Europeanen zijn na de Engelsen, de Roemenen (1.449), Duitsers (960) en Fransen (654). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

 • Alhaurín el Grande: 4.379 personen wat overeenkomt met 17,71% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 2.782 personen.
 • Coín: 2.361 personen wat overeenkomt met 10,95% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 1.306 personen.
 • Alhaurín de la Torre: 2.217 personen wat overeenkomt met 5,66% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 584 personen en is ook erg populair bij Amerikanen 1.242 personen
 • Cártama: 1.195 personen wat overeenkomt met 4,72% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 415 personen en is ook er populair bij Amerikanen 481 personen.

Ook als wij kijken naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners verschijnen praktisch dezelfde namen.

Bereikbaarheid Valle del Guadalorce


Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Coín tot aan de luchthaven bedraagt 29 km (28 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Trein: de oudste en tevens belangrijkste verbinding voor de plaatselijke economie en de uitbreiding van Valle del Guadalhorce is de spoorlijn die goederen en passagiers vervoert vanuit stations, zoals Sevilla, Cordoba en Madrid via Álora naar Malaga met stoppen in Pizarra en Cártama. Momenteel is het een van de drukste lijnen in Spanje, waar dagelijks tientallen treinen passeren, waaronder de hogesnelheidstrein AVE.

Snelwegen: de A-357 Campillos Malaga, ook wel de autosnelweg Guadalhorce genoemd verbindt de regio met Málaga.

De lokale weg A-366 en later A-404, ook bekend als de “Carretera de Coín“, verbindt Churriana met Coin, en Alhaurin el Grande en Alhaurin de la Torre met de autosnelweg A-7. Op dit laatste traject en tevens de afslagen naar Alhuarin de la Torre vormen zich vaak files.

Bus: van de acht gemeenten die deel uitmaken van deze regio, zijn zes van hen (Alhaurín de la Torre, Alhaurín el Grande, Almogía, Álora, Cártama en Pizarra) geïntegreerd in het Metropolitan Transport Consortium van Málaga. Deze gemeenten zijn verbonden door verschillende interlokale en stedelijke busroutes, die kunnen worden geraadpleegd op de volgende link.

Het klimaat in de regio Valle del Guadalorce


Het klimaat in Coín is warm en gematigd. In de winter valt er veel meer regen dan in de zomer. Volgens Köppen en Geiger wordt dit klimaat geclassificeerd als Csa. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 17.6 ° C. De gemiddelde neerslag is 601 mm. De droogste maand is juli, met 1 mm regen en in november 101 mm, de maand waarin de hoogste neerslag van het jaar valt. Augustus is de warmste maand van het jaar met gemiddelden waarden van 24,9 ° C. De koudste maand van het jaar is januari met 11,5 ° C. Er is een verschil in 100 mm neerslag tussen de droogste en de natste maand. De gemiddelde temperatuur varieert gedurende het jaar met 13.4 ° C.

De natuur in Valle del Guadalorce


 1. Barranco Cañas (Alhaurín el Grande)
 2. Fuente del Acebuche (Alhaurín el Grande)
 3. Caserío de Monterroso (Almogía)
 4. Subida al Santi Petri (Almogía)
 5. El Chorro (Álora)
 6. Monte Hacho (Álora)
 7. Los Espartales (Cártama)
 8. Junta de los ríos (Cártama)
 9. Cerro Gordo (Coín)
 10. Sierra Blanca-Matagallar (Coín)
 11. Los Llanos-Valdeperales (Coín)
 12. Subida al Santo (Pizarra)
 13. Gibralmora (Pizarra)
 14. La Charcuela (Pizarra)
 15. La Capilla (Valle de Abdalajís)
 16. Del Nacimiento a las Pedreras (Valle de Abdalajís)

De dorpen in Valle del Guadalorce


De regio wordt gevormd door acht gemeenten:

 • Alhaurín de la Torre
 • Alhaurín el Grande
 • Almogía
 • Álora
 • Cártama
 • Coín
 • Pizarra
 • Valle de Abdalajís. 

Onderstaand een overzicht van dorpen in de regio Valle del Guadalorce, waar wij persoonlijk zijn geweest en een fotorapportage hebben gemaakt. Klik op de foto voor meer informatie en foto´s van elk dorp te bekijken.

Reacties zijn gesloten.