Regio Nororma


malaga

De noordoostelijke regio van Málaga (Nororma) is één van de negen provincies van de provincie Málaga, gevormd door zeven gemeenten. Deze gemeenten zijn: Archidona, Cuevas Bajas, Cuevas de San Marcos, Villanueva de Algaidas, Villanueva de Tapia, Villanueva del Rosario en Villanueva del Trabuco. De regio wordt in het oosten begrenst door de provincie Granada en in het noorden door de provincie Córdoba en de regio’s La Axarquía in het zuiden en Antequera in het westen.

De regio is slechts 436 km2 groot en er zijn ca 28.000 personen woonachtig (2017) wat neerkomt op 64 personen per km2.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Nororma in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Nororma woonden in 2017 in totaal 1.729 buitenlanders, dit was 6,17% van de bevolking. Hiervan waren 979 personen Europeaan, dit was 3,50% van de totale bevolking in de regio Nororma. De grootste groepen buitenlanders waren: Afrikanen (428), Marokanen (408), Engelsen (377) en Roemenen (358). De grootste groepen Europeanen zijn na de Engelsen en Roemenen, de Duitsers (76). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

 • Archidona, 263 personen wat overeenkomt met 3,13% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Duitsers met 137 personen.
 • Villanueva del Trabuco, 206 personen wat overeenkomt met 3,87% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 129 personen.
 • Villanueva de Algaidas, 168 personen wat overeenkomt met 3,96% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 80 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen.

malaga

Bereikbaarheid van de regio Nororma


Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Archidona tot aan de luchthaven bedraagt 61 km (44 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Lecrín tot aan de luchthaven bedraagt 64 km (41 minuten). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Autosnelwegen: in het uiterste noorden van de regio kruist de autosnelweg A-92 de regio. Deze snelweg verbindt Malaga met Granada en Murcia.

Openbaar vervoer: trein/bus: De gemeenten zijn verbonden door verschillende interlokale busroutes, die kunnen worden geraadpleegd op de volgende link.

Het klimaat in Nororma


Het klimaat is warm maar gematigd. De regen in Archidona valt meestal in de winter, met relatief weinig regen in de zomer. Deze locatie is geclassificeerd als Csa door Köppen en Geiger. De gemiddelde temperatuur in Archidona is 15.1 ° C. De gemiddelde regenval is 613 mm. De neerslag is het laagst in juli, met een gemiddelde van 5 mm. In november, de neerslag bereikt zijn hoogtepunt, met een gemiddelde van 88 mm. Met een gemiddelde temperatuur van 24.3 ° C is juli de warmste maand van het jaar en met gemiddeld 7,4 ° C is januari is de koudste maand van het jaar. Het verschil in neerslag tussen de droogste en natste maanden bedraagt 83 mm. De variatie in de jaarlijkse temperatuur is ongeveer 16.9 ° C.

De natuur in de regio Nororma


De regio ligt in de depressie van Antequera in de Surco Intrabético tussen de Cordoba Subbetica noorden en midden kalksteenboog Malaga (Cordillera Penibetica) naar het zuiden.Van de laatste zijn de bergen van Camarolos, Gorda, San Jorge en Gibalto, die deel uitmaken van de regio.

In de regio zijn verschillende beschermde natuurgebieden met verschillende beschermingsniveaus opgenomen in het RENPA (netwerk van beschermde natuurgebieden van Andalusië):

 • 2 peri-urbane parken: de Sierra de Gracia en de dennen in Vva Del Trabuco
 • 2 natuurlijke monumenten: Falla de la Sierra del Camorro, Fuente de los cien caños – Nacimiento del río Guadalhorce
 • 1 natuurreservaat: Lagunas de Archidona
 • 2 gebieden van communautair belang van het Natura 2000-netwerk: Sierra de Camarolos, Cueva de Belda I

De dorpen in de regio Nororma


 • Archidona
 • Cuevas Bajas
 • Cuevas de San Marcos
 • Villanueva de Algaidas
 • Villanueva de Tapia
 • Villanueva del Rosario
 • Villanueva del Trabuco

Reacties zijn gesloten.