Regio Antequera


malaga

De regio Antequera is één van de negen regio´s van de provincie Málaga, de autonome gemeenschap van Andalusië, Spanje. Met hoofdstad als Antequera, het ligt in het noorden van de provincie, binnen het geografische domein van de Intrabético Groove, in het noorden begrenst door de provincies Sevilla en Córdoba, in het oosten door de regio Nororma en Axarquía, in het zuiden door de regio Costa del Sol en Valle del Guadalhorce, en in het westen met Guadalteba. De oppervlakte bedraagt ca. 1079 km2 en met 63.943 inwoners komt dit neer op ca. 60 inwoners per km2.

Demografische kenmerken


Het ”Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Antequera in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Antequera woonden in 2017 in totaal 4.256 buitenlanders, dit was 6,66% van de bevolking. Hiervan waren 2.147 personen Europeaan, dit was 3,36% van de totale bevolking in de regio Antequera. De grootste groepen buitenlanders waren: Amerikanen (1.266), Engelsen (1.087), Afrikanen (661) en Roemenen (358). De grootste groepen Europeanen zijn na de Engelsen en Roemenen, de Duitsers (76). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Mollina, 753 personen wat overeenkomt met 15,29% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 646 personen.
  • Antequera, 694 personen wat overeenkomt met 1,69% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 249 personen. Van de niet-Europeanen zijn het de Amerikanen met 1.020 personen.
  • Fuente de Piedra, 224 personen wat overeenkomt met 8,93% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 157 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er, uitgezonderd van Mollina, andere namen.

malaga

Bereikbaarheid van de regio Antequera


Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Antequera tot aan de luchthaven bedraagt 60 km (45 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Antequera tot aan de luchthaven bedraagt 88 km (53 minuten). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Autosnelwegen: de regio is altijd al een knooppunt van communicatie op het eerste niveau geweest. Momenteel passeren twee belangrijke snelwegen de regio: de A-92 Sevilla-Granada-Almería van west naar oost en de A-45 Córdoba-Málaga van noord naar zuid.

Openbaar vervoer: trein/bus: de regio heeft ook een treinstation van Antequera-Santa Ana gelegen aan de spoorlijn van de AVE Córdoba – Málaga.

Het klimaat in de regio Antequera


Het klimaat in de regio Antequera is geclassificeerd als warm en gematigd. Er is meer regen in de winter dan in de zomer. Deze locatie is geclassificeerd als Csa door Köppen en Geiger. De gemiddelde temperatuur in Antequera is 16.0 ° C. De neerslag is gemiddeld 619 mm. De minste hoeveelheid regen vindt plaats in juli. Het gemiddelde van deze maand is 3 mm. Met een gemiddelde van 94 mm valt de grootste neerslag in november. Temperaturen zijn gemiddeld hoger in augustus, ongeveer 24.8 °C. Januari heeft de laagste gemiddelde temperatuur van het jaar met 8,7 ° C. De neerslag varieert 91 mm tussen de droogste en de natste maand. Gedurende het jaar variëren de gemiddelde temperaturen met 16.1 ° C.

De natuur in de regio Antequera


De geografische kern van de regio is een vlakte waardoor de bovenloop van de rivier Guadalhorce loopt (die uitmondt in Malaga). Deze vlakte staat bekend onder de naam Vega de Antequera of Los Llanos en is ingekaderd tussen de Cordillera Subbética, in het noorden, en de Cordillera Penibética, in het zuiden. Het is een land van vlaktes en golvende velden bezaaid met heuvels.

Fuente de Piedra is een typisch Andalusisch dorp gelegen in de vlakte van de regio Antequera, provincie Málaga (Andalusië). Als iets opvalt, is deze gemeente vanwege haar natuurlijke enclave, haar diepgewortelde tradities en de lagune die zijn naam draagt, gecatalogiseerd als een natuurreservaat.

In het natuurpark El Torcal is het landschap bezaaid met oneindig veel natuurlijke sculpturen met grillige vormen die, gebeeldhouwd lijken en de bezoeker bij elke stap verrassen. Een van hen staat bekend als El Torcal Screw. De naam is te danken aan het feit dat het lijkt op een grote schroef. Deze figuur is ook een voorbeeld van hoe de oude mariene sedimenten werden afgezet in horizontale lagen die en gemodelleerd werden door erosie.

De dorpen in de regio Antequera


De regio wordt gevormd door 7 gemeenten:

  • Alameda
  • Antequera
  • Casabermeja
  • Fuente de Piedra
  • Humilladero
  • Mollina
  • Villanueva de la Concepción.

Reacties zijn gesloten.