Málaga Stad


administratie

Wat is de beste plek om te wonen in Málaga? Een vraag die met enige regelmaat gesteld wordt. Het antwoord is echter niet zo eenvoudig.

Want wat is Málaga?


De gemeente heeft bijna 600.000 mensen binnen haar stadsgrenzen wonen. De provincie heeft ruim 1.6 miljoen inwoners. Sommige mensen wonen aan de kust, de Costa del Sol, anderen op de ‘campo’ het binnenland, in de bergen.

De rust van een bergdorp, de pueblo blanco is voor de één het ideaal terwijl de ander meer houdt van het stadsgeruis met restaurants, theaters, winkels en een historisch centrum.

Nee, het strand. Ik wil de zon in de zee kunnen zien ondergaan. Alleen Marbella voor mij, ik wil luxe winkels, witte stranden, sterrenrestaurants en uitgaangsgelegenheden.

Zo zijn er even zoveel meningen als mogelijkheden.

Dus nog een keer wat is dan de beste plek om te wonen?
Voor mij is dat de stad. Gewoon omdat ik hou van de mogelijkheid om te kunnen gaan joggen op het strand. Lekker eten in het historisch centrum of om op zijn tijd een filmpje in Engels te kunnen pakken.

Wijken


De lay-out van de stad is vrij gemakkelijk, want aan een kant heb je de bergen en aan de andere kant de zee. Daar tussenin staan de huizen. Er zijn buurten die alleen maar uit flats lijken te bestaan en andere met monumentale panden uit de 19e eeuw.

Dus welke buurten zijn er? Hoe staan ze aangeschreven?

Hieronder een video impressie van de verschillende wijken:

Het Centrum


Hier is het te doen. Het uitgaan, eten, winkelen, musea en historie. Met zijn voordelen en zijn nadelen. De meeste woningen in het centrum zijn appartementen of flats, meestal klein, duur en hebben geen parkeerruimte of terras, laat staan een tuin. De Málagueños leven vooral in de hete zomers ’s nachts en uitbundig. Dat wil zeggen dat het nogal lawaaiig kan zijn.

La Victoria


La Victoria is ligt in de uitlopers van de berg Gibralfaro, ten noordoosten van het historische centrum. De hoofdas van de wijk vormt Calle Victoria die aansluit op de Plaza de la Merced. Hier liggen veel mooie oude herenhuizen en is op loopafstand van het oude centrum.

Buitenwijken


Dan zijn er natuurlijk ook nog heel veel buitenwijken, met vaak meer plaats, goedkoper en toch nog steeds met het openbaar vervoer een goede bereikbaarheid naar het centrum.

Stranden


Van oost naar west zijn er de volgende stranden, elk met hun eigen charme en kenmerken. El Candado is waarschijnlijk de meest rustige, een mooie wijk maar om bij het strand te komen moet je een drukke weg over. Dan volgt El Palo, een drukke buurt met veel flatgebouwen en authentieke restaurantjes.

Vervolgens het oude vissersdorpje Pedrejalego, hier is het altijd gezellig met een leuke boulevard om te flaneren en ondiepe baaien waar het veilig is voor kleine kinderen om te zwemmen.

De 19e eeuwse wijk Málagueta heeft een stadsstrand dat vaak verbazingwekkend rustig is. Het grenst aan de moderne haven dat overgaat la playa de La Misericordia. Dit is het ‘nieuwste’ strand met een boulevard, veel speeltuinen, rolschaats- en fietsbanen.

Bereikbaarheid


Treinen


Het hoofdstation Maria Zambrano ligt aan Calle de la Explanada de la Estación. Vanaf dat station vertrekt de AVE, de hogesnelheidsgtrein naar onder andere Madrid, Valencia en Barcelona. De stoptrein vanaf het vliegveld gaat tot aan Alameda en heeft aansluitingen op de bus. Meer informatie over de treindiensten

Bussen


Het stadsbusvervoer in Málaga is efficiënt, goedkoop en rijdt over het algemeen op tijd. Het hoofdstation is op Alameda Principal in het centrum van de stad. Het streekvervoer en de bus naar het vliegveld vertrekken vanaf Avenida. M. Agustín Heredia. Er gaan ook bussen naar het winkelcentrum Plaza Mayor, het technologisch park (PTA) buiten de stad. Meer informatie over de buslijndiensten.

Metro


De metro van Málaga is het lightrail-netwerk van de stad, dat bestaat uit twee lijnen en 17 stations die momenteel in dienst zijn en die verschillende punten van de stad verbindt met de rest van het transportnetwerk van het Area Metropolitan Transport Consortium uit Málaga. Het netwerk heeft een totale lengte van 11,3 km.Klik hier voor de plattegrond.

Taxi’s


De taxi’s zijn streng gereguleerd, over het algemeen betrouwbaar en werken met meters, maar zijn niet goedkoop. Het telefoonnummer van de taxicentrale is 952.333.333. Meer informatie.

Vliegveld Málaga


Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van het centrum van Málaga tot aan de luchthaven bedraagt 20 km (35 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

 

Reacties zijn gesloten.