Regio Costa del Sol – Occidental


beach
Afbeelding Wikipedia

De westelijke Costa del Sol is een van de negen provincies van de provincie Málaga, in de autonome gemeenschap Andalucía. De gemeenten die de regio vormen zijn: Benahavís, Benalmádena, Casares, Estepona, Fuengirola, Manilva, Marbella, Mijas en Torremolinos. De regio heeft in totaal 497.266 inwoners, is 988 km² groot en heeft een dichtheid van 503,3 inwoners / km².

De regio de Costa del Sol Occidental grenst aan het gebied van Málaga-Costa del Sol in het noorden dar de belangrijkste stad aan de kust is en vormt ook de scheiding tussen het toeristisch populaire westelijk deel en het oostelijke “rustiger” deel Costa de Axarquía. In het noorden grenst het ook aan de regio’s Guadalhorce Valley, Sierra de las Nieves en Serrania de Ronda; en in het westen, met de regio Cadiz van Campo de Gibraltar. In het zuiden ligt de Middellandse Zee. Populaire plaatsten in deze regio zijn: Torremolinos, Fuengirola, Marbella, Mijas, Manilva en Estepona.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Costa del Sol – Occidental.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de Costa del Sol Occidental woonden in 2017 in totaal 165.159 buitenlanders, dit was 31,22% van de totale bevolking. Hiervan waren 87.539 personen Europeaan, dit was 16,55% van de totale bevolking in de regio Costa del Sol Occidental.

De grootste groepen buitenlanders waren: Amerikanen (38.950), Engelsen (27.907), Afrikanen (26.583) en Marokkanen (22.676). De grootste groepen Europeanen zijn na de Engelsen; Duitsers (5.460), Fransen (4.808) en Roemenen (4.539).

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

 • Marbella: 17.211 personen wat overeenkomt met 12,19% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 3.084 personen.
 • Fuengirola: 16.250 personen wat overeenkomt met 21,69% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 4.284 personen.
 • Mijas: 16.005 personen wat overeenkomt met 20,75% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 6.790 personen.
 • Benalmádena: 12.117 personen wat overeenkomt met 17,60% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 4.663 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er namen van andere dorpen.

data Occidental

Bereikbaarheid


Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Marbella tot aan de luchthaven bedraagt 51 km (35 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Snelwegen: de regio heeft een hoofdslagader, de autosnelweg Autovía del Mediterráneo (A-7), met stukken tol autosnelweg (AP-7) die bij Benalmádena de provincie binnen komt en naar Guadiaro loopt, een stad die behoort tot de gemeente San Roque (Cádiz) .

Een alternatieve route is de oude N-340, of autoweg van de Middellandse Zee, die alle steden aan de kust doorkruist en die van Cádiz naar Barcelona loopt, maar die in veel delen door het stedelijk centrum loopt.

Openbaar vervoer: trein/bus: De gemeenten zijn verbonden door verschillende interlokale en stedelijke busroutes, die kunnen worden geraadpleegd op de volgende link.

Het klimaat van de Costa del Sol Occidental


Het klimaat in Marbella is warm en gematigd. De wintermaanden zijn veel regenachtiger dan de zomermaanden in Marbella. Deze locatie is geclassificeerd als Csa door Köppen en Geiger. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 17.8 ° C in Marbella. Er valt gemiddeld 602 mm regen per jaar. De regen valt voornamelijk tussen de maanden november en mei. De meeste neerslag valt hier in december, gemiddeld 104 mm. De droogte is aanwezig van juni tot september. De zomertemperaturen variëren van 20 ° C tot 30 ° C en in de winter van 5 ° C tot 17 ° C. Augustus is de warmste maand van het jaar. De temperatuur in augustus is gemiddeld 24.7 ° C. Januari is de koudste maand, met temperaturen van gemiddeld 12.2° C.De westenwind waait vanuit de Atlantische Oceaan door de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee.

De dorpen van de Costa del Sol – Occidental


De gemeenten die de regio vormen zijn:

 • Benahavís
 • Benalmádena
 • Casares
 • Estepona
 • Fuengirola
 • Manilva
 • Marbella
 • Mijas
 • Torremolinos

Reacties zijn gesloten.