Regio Costa del Sol – Axarquía


Costa del Sol Axarquia
Afbeelding Wikipedia

De Axarquía ligt in het meest oostelijke deel van de provincie, het is de regio in Málaga die het grootste aantal gemeenten heeft.

In het noorden van de Axarquía liggen de bergketens als een beschermende boog om de regio, de Sierras de Jobo, Sierra Camarolos, Sierra Prieta en Sierras Alhama,Tejeda en Almijara, wat tevens tot natuurpark is verklaard. Het is een gebied met een enorm potentieel aan middelen en een grote toeristische interesse. De bezoeker vindt hier natuurlijke gebieden, bergen, hellingen, rivieren, een stuwmeer, enz., maar kan ook genieten van de lokale wijnen en gerechten.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Costa del Sol – Axarquía.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de Axarquía woonden in 2017 in totaal 34.293 buitenlanders, dit was 16,45% van de totale bevolking. Hiervan waren 21.827 personen Europeaan, dit was 10,47% van de totale bevolking in de regio Axarquía.

De grootste groepen buitenlanders waren: Engelsen (8.429), Amerikanen (8.111), Afrikanen (4.365) en Marokkanen (3.786). De grootste groepen Europeanen zijn na de Engelsen; Duitsers (3.302), Roemenen (1.635) en Fransen (1.167).

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Vélez Málaga: 4.596 personen wat overeenkomt met 5,75% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 929 personen.
  • Nerja: 4.160 personen wat overeenkomt met 19,77% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 1.736 personen.
  • Torrox: 3.116 personen wat overeenkomt met 20,27% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 1.113 personen en Duitsers 918 personen.
  • Rincón de la Victoria: 2.029 personen wat overeenkomt met 4,50% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Fransen met 310 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er namen van dorpen die meer zijn afgelegen; vooral dorpen landinwaarts dichtbij het natuurpark.

Bereikbaarheid van de regio Axarquía


Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Vélez Málaga tot aan de luchthaven bedraagt 50 km (35 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Langs de kust maar ook naar de dorpen landinwaarts zijn er verscheiden busdiensten. Deze regio heeft helaas geen beschikking over een “treinnetwerk”.

Het klimaat van de regio Axarquía


Het klimaat in Vélez-Málaga is geclassificeerd als warm en gematigd. Er is meer regen in de winter dan in de zomer in Vélez-Málaga. Dit klimaat wordt beschouwd Csa volgens de Köppen-Geiger klimaat classificatie. De gemiddelde temperatuur in Vélez-Málaga is 18.1 °C. Er valt gemiddeld 428 mm regen per jaar. De minste hoeveelheid neerslag valt in juli. met een gemiddelde van 2 mm. De meeste regen valt in november met een gemiddelde van 69 mm. De temperaturen zijn gemiddeld het hoogst in Augustus, ongeveer 25.8 ° C. Januari heeft de laagste temperaturen van het jaar, dan is het maar 11.5 °C.

De stranden in de regio Axarquía


De kust van de Axarquía bestaat uit een landschap van kliffen en baaien, van verdedigingswerken en uitkijktorens, van natuurlijke stranden en boomgaarden, van traditie en toerisme. De kustlijn begint in Nerja, een gemeente met indrukwekkende kliffen (Maro-Cerro Gordo) uitgeroepen tot een natuurpark, met in Nerja niet te vergeten de beroemde grotten. Via de kustweg N340 komt men door de historische witte steden Torrox en Algarrobo, die erin slaagden om toerisme met hun tradities te combineren. Hierna is de haven van Caleta de Vélez gesitueerd met zijn jachten en vissersboten. Volgend de weg richting Malaga komt men door Torre del Mar met zijn enorm lange boulevard met allerlei faciliteiten zoals een bibliotheek, senorenstrand, kinderstrand, hondenstrand en sportgelegenheden.  Vélez Málaga, hoofdstad van de regio Axarquía, ligt ernaast. Het is een stad vol verrassingen rijke historie, zoals het kasteel en Arabische monumenten. De kustweg passeert vervolgens verschillende kleine dorpjes met hun stranden en Rincón de la Victoria, een vissersdorp dat is aangepast aan de nieuwe toerisme.

De natuur in de regio Axarquía


Parque Natural de las Sierras Tejeda, Armijara en Alhama, is een natuurpark gelegen in het zuiden, dicht bij de kust. Het ligt gedeeltelijk in de provincie Malaga en gedeeltelijk in de provincie Granada. Het is 40,663 ha groot en heeft veel pijnbomen en canyons.

Het park heeft snelstromende rivieren en spectaculaire watervallen zoals de “Los Arboles Pertificados” waar het water de oude boomstammen die vastzaten toen ze van de waterval afvielen, heeft versteend.

Het park wordt doorkruist door de belangrijkste rivieren Rio Cacin, Rio Verde en Rio Grande. Verschillende organisaties organiseren rafting- en canyoning-activiteiten op de rivier Rio Verde. Het deel dat zich in de provincie Malaga bevindt. Meer informatie en foto´s hier.

De grot van Nerja ligt 158 ​​meter boven de zeespiegel en is met 4.823 meter, een van de meest topografisch ontwikkelde grotten in Andalusië. Het heeft drie ingangen, twee subcirkelvormige draaimomenten en daarnaast een ingang die een jaar na de ontdekking, in 1960, tot de toegang van de bezoekers mogelijk werd gemaakt.

De grot heeft een vrijwel horizontale ontwikkeling, met ongeveer 750 meter lengte, gemeten langs de hoofdas en een verticale val van ongeveer 68 meter. Het gaat 37 meter boven het referentieniveau, gelegen op de vloer van de ingang, en 31 meter eronder. De Tourist Galleries, met een volume van 106.286 m3 en een oppervlakte van 9.371 m2, komen ongeveer overeen met een derde van het totaal van de grot. Het Museum van Nerja biedt een panoramisch beeld van de geschiedenis en de omgeving waarin het is ingelijst, en een analytische presentatie van de thema’s en problemen die kenmerkend en te onderscheiden zijn. De plot van het museum is de rijke lokale geschiedenis, van de prehistorie tot het heden, gericht op de belangrijkste aspecten van elke historische periode. Meer informatie en foto´s hier.

De dorpen in de regio Axarquía


De witte dorpen zijn pittoreske plaatsen die erin zijn geslaagd hun schoonheid te behouden, de schoonheid van de straten en pleinen, zijn monumenten en volksfeesten. Het platteland en de heuvels zijn beplant met olijfbomen, amandelen en wijnstokken; maar ook met citroenbomen, mangobomen en sinaasappelboomgaarden die ervoor zogen dat de lokale bevolking een bestaan kan hebben.

Hieronder een overzicht van alle dorpen in de regio Axarquía. De dorpen waar wij geweest zijn en een fotorapportage gemaakt hebben, hebben een link. Klik op de link voor meer informatie (in het Engels) en foto´s.


AlcaucínBenamocarraFrigilianaSalares
AlfarnateEl BorgeIznateSayalonga
AlfarnatejoCanillas de AceitunoMacharaviayaSedella
AlgarroboCanillas de AlbaidaMoclinejoTorrox
AlmácharColmenarNerjaTotalán
ÁrchezComaresPerianaVélez-Málaga
ArenasCómpetaRincón de la VictoriaViñuela
BenamargosaCútarRiogordo 

Reacties zijn gesloten.