Regio Los Montes


Los Montes

Los Montes is de Spaanse regio in het noorden van de provincie Granada. De regio is verdeeld in het sub-regio Iznalloz (regionale hoofdstad) in de overgangszone naar het westen en de subregio van Pedro Martinez verder naar het oosten. Uitgestrekte heuvels die gedomineerd worden door traditionele landbouw, voornamelijk kruiden, met enkele heuvels en bergen met natuurlijke vegetatie en herbeplanting, maar ook gecultiveerd landschap (vooral naar het westen, waar een groter aantal houtachtige gewassen voorkomt). Er zijn ook enkele geïrrigeerde vlaktes (langs de rivieren Guadahortuna en Cubillas). In het oostelijke deel wordt het gebied doorkruist door de snelweg A-44 die Jaen verbindt met Granada en de Costa Tropical.

 

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Los Montes in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Los Montes woonden in 2017 in totaal 875 buitenlanders, dit was 3,58% van de bevolking. Hiervan waren 571 personen Europeaan, dit was 2,33% van de totale bevolking in de regio Los Montes. De grootste groepen buitenlanders waren: Roemenen (210), Afrikanen (153) en Amerikanen en Duitsers beiden 143 personen. De grootste groep Europeanen na de Roemenen en Duitsers, waren de Fransen (112) en Engelsen (24). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Iznalloz: 85 personen wat overeenkomt met 1,69% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Fransen met 35 personen.
  • Deifontes: 63 personen wat overeenkomt met 2,41% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Fransen met 38 personen.
  • Montillana: 63 personen wat overeenkomt met 5,22% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 50 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen.

 

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Iznalloz tot aan de luchthaven bedraagt 42 km (30 minuten). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Iznalloz tot aan de luchthaven bedraagt 158 km (1 uur en 37 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

 

Het klimaat van Los Montes


De regio heeft een mediterraan-continentaal klimaat, dat elementen van mediterrane invloed heeft zoals de Levante, samen met andere, meer typische invloeden van de hooglanden. De winters kunnen lang en koud zijn en de zomers even lang en heet. De neerslag is laag (minder dan 600 l) en daalt van west naar oost: 700 mm per jaar in Iznalloz tot 300 mm per jaar in Pedro Martinez. De gemiddelde jaartemperatuur is 15 ° C, schommelend tussen 6-7 ° C in januari en ongeveer 26 ° C in juli. (Bron: Climate-Data.org).

 

De natuur in Los Montes


In de regio zijn geen natuurparken gelegen, maar sommige gebieden zouden het verdienen. Het belangrijkste geheim van dit gebied zijn de zonnebloemvelden bij Domingo Pérez die bloeien in juli / augustus. Er is één natuurlijk monument en dit is de spectaculaire historische en natuurlijke grot “Las Ventanas“. In het gebied van Moclín zijn uitstekende wandelpaden, die langs historische nederzettingen gaan en door een spectaculaire kloof “Tajos de la Hoz ” met watervallen gaan. De belangrijkste bergketen in de regio is Sierra Arana in het oosten, met een gemiddelde hoogte van 1200 meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt is Cerro of Peñón de la Cruz, met 2030 meter hoogte. In dit gebied zijn ook enkele natuurlijke grotten die bezocht kunnen worden (zonder gids). In de buurt van Piñar en Iznalloz zijn ook enkele zeer mooie grotten gelegen, maar toegang met een gids is aan te bevelen.

 

De dorpen in Los Montes


De regio Los Montes is verdeeld in totaal 19 gemeenten. Alle dorpen in de regio liggen boven de 630 meter hoogte en 14 van hen meer boven de 1.000 meter. De gemiddelde hoogte is 942 meter; Villanueva de las Torres ligt op het laagste niveau (633 m) en Torre Cardela op het hoogste niveau (1217 m). De regio kan in twee subgebieden worden verdeeld. In het westen hebben we de subregio Iznalloz (regionale hoofdstad) met het dorp Piñar (met zijn natuurlijke historische grotten). In het oosten vinden we de subregio van Pedro Martinez met uitgestrekte heuvels gedomineerd door traditionele landbouw. Hieronder een overzicht van alle dorpen in de regio. Klik op de foto voor meer informatie.

De meest interessante dorpen van de regio Los Montes


        

 

De overige dorpen van de regio Los Montes


                            

Reacties zijn gesloten.