Regio Huéscar (Altiplano-Noord)


Huescar

Afbeelding Wikipedia

Altiplano is het meest noordelijke deel van de provincie en wordt gevormd door twee regio’s; Huéscar en Baza. De gemeente Huescar is de meest noordelijke regio van de Altiplano. De Altiplano heeft een berg- en semi-woestijnklimaat met hete zomers en koude winters. De meeste mensen werken in de landbouw (amandelen en olijven) en de regio is beroemd om zijn lamsvlees “Lam van Segureño”. Tourisme is in een groeifase; in dit gebied ontdekt u het echte Spaanse leven. De Altiplano heeft een zeer complete selectie van attracties; van pittoreske paardritten tot paragliding en deltavliegen vanaf de piek Jabalcón, maar ook windsurfen, kajakken, zeilen of wandelen. (Bron: Provinciaal Bureau voor Toerisme van Granada).

 

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Huéscar in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Huéscar woonden in 2017 in totaal 882 buitenlanders, dit was 5,64% van de bevolking. Hiervan waren 556 personen Europeaan, dit was 3,55% van de totale bevolking in de regio Huéscar. De grootste groepen buitenlanders waren: Engelsen (362), Amerikanen (173) en Africanen (141). De grootste groepen Europeanen na de Engelsen zijn de Roemenen(57), Fransen (26) en Bulgaren (17). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Galera: 124 personen wat overeenkomt met 11,23% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 110 personen.
  • Huéscar: 123 personen wat overeenkomt met 1,64% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 62 personen.
  • Castril: 112 personen wat overeenkomt met 5,11% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 77 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen.

 

 

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Baza tot aan de luchthaven bedraagt 169 km (2 uur). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Baza tot aan de luchthaven bedraagt 285 km (3 uur). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Alicante-Elche: deze luchthaven ligt ten zuiden van de stad Alicante. De afstand van Huéscar tot aan de luchthaven bedraagt 226 km (2 uur en 30 minuten). Er zijn in totaal 94 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

 

Het klimaat in Huéscar


Het klimaat in Huéscar is warm en gematigd. De winters zijn regenachtiger dan de zomers. Het klimaat hier is geclassificeerd als Csa door de Köppen-Geiger-systeem. De temperatuur is hier gemiddeld 13.8 ° C. De gemiddelde neerslag is 457 mm in een jaar. De droogste maand is juli met 9 mm regen. De grootste hoeveelheid neerslag valt in april, met een gemiddelde van 58 mm. Juli is de warmste maand van het jaar met een gemiddelde temperatuur van 23.8 ° C. De laagste gemiddelde temperatuur van het jaar is in januari, wanneer het ongeveer 5.6 ° C is.

 

De grotwoningen in Huéscar


Net als de regio Guadix, heeft de Altiplano gronden die gemakkelijk te ontgraven waren; leisteen en leem. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen sinds de geschiedenis hun eigen grotwoning hebben gegraven. Het voordeel van een grotwoning is de thermische isolatie, die ervoor zorgt dat de temperatuur gedurende het jaar constant blijft; warm in de winter en koel in de zomer. De plafonds van de grotten zijn rond van vorm en samen met de muren zijn ze witgekalkt. Tegenwoordig zijn veel grotwoningen gerenoveerd en sommige zijn zelfs veranderd in luxe vakantieverblijven met al hun charme en comfort.

 

De natuur in Huéscar


In het noorden van de Altiplano vindt u de berg La Sagra (2383 meter hoogte) dat onderdeel is van een natuurpark en ook het natuurpark Sierra de Castril, dat grenst aan één van de grootste natuurparken van Spanje, het natuurpark Sierra Cazorla en Segura (provincie Jaen). In de regio Baza ligt het natuurpark Sierra de Baza. Er zijn ook drie meren; Embalse de San Clemente (Huescar), Embalse de Portillo (Castril) en Embalse de Negratin (Freila / Baza). In de richting van Orce, kunt u het natuurpark Sierra de Maria (provincie Almeria) binnengaan. De natuurparken hebben gemarkeerde wandelpaden en in de meeste gevallen een bezoekerscentrum, waar u informatie kunt krijgen. In de regio van de Huéscar vindt u ook het natuurgebied La Losa met zijn zeer grote sequoila (mammoetbomen) en natuurmonument Peña de Castril. Het gebied van de noordelijke Altiplano is ook rijk aan natuurlijke grotten. Er zijn twee grotten in het natuurpark Sierra de Castril. Ook aan de voet van de Sierra Seca en Sierra La Sagra zijn verschillende grotten gelegen, die echter moeilijk te vinden zijn omdat er geen bewegwijzering is naar de grotten toe.

 

De dorpen in de regio Huéscar


In het noordelijke deel van de Altiplano heeft het dorp Huéscar een regionale functie. Het dorp ligt dicht bij de berg Sierra La Sagra (2383m), één van de hoogste bergen in Andalusié na de Sierra Nevada. In het westen ligt het mooie (berg) dorp Castril, naast  het natuurpark Sierra de Castril. Slechts een paar kilometer ten zuiden van Huéscar ligt het kleine grotdorp Galera in het midden van een semi-woestijnlandschap met typische heuvels. Op weg naar Baza komt u Castilléjar tegen die gedeeltelijk op een rots is gebouwd. Dit is ook een grottendorp. In de richting van Park Natural Sierra de Maria ligt halverwege het historische dorp Orce, waar ze de oudste menselijke overblijfselen van Europa hebben gevonden. Hieronder een overzicht van alle dorpen in de regio Huéscar. Klik op de foto voor meer informatie en foto´s van het dorp.

          

Reacties zijn gesloten.