Regio Guadix


Guadix

Guadix (ook La Accitania of Land of Acci genoemd) is een Spaanse regio in de centraal-oostelijke provincie Granada, in de autonome gemeenschap van Andalusië. Het grenst aan de regio’s van Baza in het oosten, de regio De bergen in het noorden, in het westen Vega van Granada en de Alpujarra in het zuiden, evenals de provincie Almeria. Het bestaat uit zesentwintig gemeenten, waarvan de meest bevolkte en wijdverspreide Guadix is. De regio wordt doorkruist door de snelweg A-92 die Guadix verbindt met Granada en Malaga in het westen en Almeria in het zuidoosten. Een andere snelweg A-92N verbindt de stad met Murcia.

 

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Guadix in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Guadix woonden in 2017 in totaal 1.675 buitenlanders, dit was 4,02% van de bevolking. Hiervan waren 740 personen Europeaan, dit was 1,78% van de totale bevolking in de regio Guadix. De grootste groepen buitenlanders waren: Amerikanen (793), Afrikanen (394) en Marokkanen (298). De grootste groepen Europeanen waren de Roemenen (166), Duitsers (122) en Fransen (108). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Guadix: 331 personen wat overeenkomt met 1,76% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemen met 69 personen.
  • Huéneja: 49 personen wat overeenkomt met 4,24% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Roemenen met 32 personen.
  • Valle del Zalabí: 42 personen wat overeenkomt met 1,96% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Duitsers met 32 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen.

 

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Guadix tot aan de luchthaven bedraagt 68 km (45 minuten). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Guadix tot aan de luchthaven bedraagt 185 km (1 uur en 45 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

 

Het klimaat in de regio Guadix


Het klimaat is warm maar gematigd in Guadix. De regen valt meestal in de winter, met relatief weinig regen in de zomer. Het klimaat hier is geclassificeerd als Csa door de Köppen-Geiger-systeem. De gemiddelde temperatuur in Guadix is 14,2 ° C. De gemiddelde neerslag in een jaar is 479 mm. De droogste maand is juli met 7 mm regen. In maart, bereikt de neerslag zijn hoogtepunt, met een gemiddelde van 60 mm. De warmste maand van het jaar is juli, met een gemiddelde temperatuur van 24,3 ° C. Met gemiddeld 6,0 ° C is januari de koudste maand van het jaar. (Bron: Climate-Data.org).

 

De grotwoningen in Guadix


De gronden van de Hoya de Guadix en de valleien van de rivieren de Fardes en Gor waren gemakkelijk uit te graven. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen sinds de geschiedenis hun eigen grotwoning hebben gegraven. Het voordeel van een grotwoning is de thermische isolatie, die ervoor zorgt dat de temperatuur gedurende het jaar constant blijft; warm in de winter en koel in de zomer. De plafonds van de grotten zijn rond van vorm en samen met de muren zijn ze witgekalkt. Tegenwoordig zijn veel grotwoningen gerenoveerd en sommige zijn zelfs veranderd in luxe vakantieverblijven met al zijn charme en comfort.

 

De natuur in de regio Guadix


Guadix en het district Marquesado worden gevormd door een immens plateau en liggen ten oosten van Granada. Het wordt gevormd door de stad Guadix en de omliggende dorpen. Dit gebied heeft een zeer rijke archeologische en historische erfenis. Het heeft landschappen van contrast; De groene noordelijke hellingen van het Nationale Park Sierra Nevada en het rode maanlandschap van Guadix en Gorafe. Hiertussen vindt u een landschap dat in de loop van het seizoen van kleur verandert; de bloesemvelden van de amandelbomen in januari / februari en de rode madeliefjesvelden in mei. In Guadix zijn drie natuurparken gelegen: nationaal park Sierra Nevada, natuurpark Sierra de Baza en natuurmonument Cárcavas de Marchal.

 

De dorpen in de regio Guadix


In de buurt van Gorafe kunt u de grootste verzameling van dolmen in Europa bezoeken. Ze liggen verspreid over meerdere kilometers in de vallei en het informatiecentrum bevindt zich in Gorafe zelf. De Iberische overblijfselen en de Romeinse stad Acci (Guadix) gesticht door Julius Cesar is een bezoek waard. In de 8e eeuw kwamen de Arabieren aan, maar werden acht eeuwen later verdreven. Op veel plaatsen blijft nog steeds het islamitische erfgoed; De Mudejar-kerken, Arabische wachttorens, kasteelruïnes en de Arabische plaatsnamen. Uitstekende schoonheid van de christelijke periode in de kathedraal van Guadix en het kasteel in La Calahorra. Hieronder een overzicht van alle dorpen in de regio. Klik op de foto voor meer informatie van het betreffende dorp.

De meest interessante dorpen van Guadix


                    

 

Andere mooie dorpen in Guadix


                                      

 

Reacties zijn gesloten.