Regio Costa Tropical


Costa Tropical

Afbeelding Wikipedia

De Costa Tropical is gemakkelijk bereikbaar via de snelweg A-7 vanuit Malaga (luchthaven) of via de snelweg A-44 vanuit Granada (luchthaven). Van beide kanten is het 80 km rijden. De snelweg A-7 gaat langs de kust, waardoor de stranden en de steden gemakkelijk te bereiken zijn. De regio heeft ook interessante dorpjes in het binnenland die de moeite waard zijn om te bezoeken. Deze dorpen zijn toegankelijk via secundaire wegen. Ook de populaire regio’s Alpujarra en Valle Lecrín en de hoofdstad Granada zijn gemakkelijk te bereiken via de A-44.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Costa Granadino  oftewel de Costa Tropical.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de Costa Tropical woonden in 2017 in totaal 19.186 buitenlanders, dit was 15,25% van de totale bevolking. Hiervan waren 11.465 personen Europeaan, dit was 9,12% van de totale bevolking in de regio Costa Tropical. De grootste groepen buitenlanders waren: Roemenen (1.898), Afrikanen (4.163), Marokkanen (3.555) en Amerikanen (3.101). De grootste groepen Europeanen zijn na de Roemenen; Engelsen (1.797), Duitsers (913) en Fransen (774).

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Motril: 3.289 personen wat overeenkomt met 5,44% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 2.114 personen.
  • Almuñecar: 3.947 personen wat overeenkomt met 14,55% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 984 personen.
  • Gualchos: 1.224 personen wat overeenkomt met 24,23% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 1.091 personen.
  • Salobreña: 1.120 personen wat overeenkomt met 9,03% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 314 personen en Engelsen met 248 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er namen van dorpen die meer zijn afgelegen; vooral dorpen landinwaarts dichtbij de tuinbouw gebieden.

 

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Motril tot aan de luchthaven bedraagt 75 km (1 uur). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Motril tot aan de luchthaven bedraagt 106 km (1 uur en 17 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Het klimaat van de Costa Tropical


Het klimaat hier wordt beschouwd als een lokaal steppeklimaat. Gedurende het jaar is er maar weinig regenval. Volgens Köppen en Geiger wordt het klimaat geclassificeerd als BSh. In Motril is de gemiddelde temperatuur 18.1 ° C. Ongeveer 316 mm neerslag valt jaarlijks. De droogste maand is juli, met 2 mm regen. De meeste neerslag valt in Januari, met een gemiddelde van 46 mm. Augustus is de warmste maand van het jaar. De temperatuur in augustus gemiddelden 25.9 ° C. Januari is de koudste maand, met temperaturen van gemiddeld 11.4 ° C. (Bron: Climate-Data.org).  De Costa Tropical van Granada is een van de twee plaatsen in Europa waar exotisch fruit groeit. Dus ben niet verrast wanneer je op de heuvels bij Almuñecar en Salobreña mango’s, avocado’s en custardappelen ziet groeien.

De stranden aan de Costa Tropical


Één van de meest populaire bestemmingen van de provincie Granada. De zon schijnt 320 dagen per jaar en het klimaat is subtropisch. Er zijn ongeveer 50 stranden en kleine inhammen verspreid over 73 kilometer kustlijn met kristalhelder water, 320 zonnige dagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 20 graden. De populairste badplaatsen met alle voorzieningen zijn Almuñecar, La Herradura, Salobreña en Playa Granada. De Costa Tropical heeft zijn naam te danken aan het uitzonderlijk goede weer gedurende het hele jaar. Twee eeuwen geleden werd het de enige plaats in Europa waar subtropische vruchten zoals mango, cherimoya, avocado en papaja konden worden geteeld. Vruchten die exotische smaken en plaatsen oproepen, maar in feite worden ze verbouwd in een van de meest bevoorrechte hoeken van Andalusië.

Aan de oostkant van de Costa Tropical zijn veel “stille” geïsoleerde, maar uitstekende stranden gelegen. “stil”, omdat ze minder gemakkelijk toegankelijk zijn en je een wandeling moet maken. In tegenstelling tot de kustdorpen van Malaga, zijn deze kleine urbanisaties aan de kust niet ontwikkeld tot toeristische centra, vanwege slechte infrastructuur en politieke beslissingen. Dit maakt dit gebied onaangeroerd en geeft de toerist een ervaring op de Spaanse manier. De dorpen die de beste faciliteiten bieden aan de oostkant van de Costa Tropical zijn Torrenueva, Calahonda, Castell de Ferro en La Rábita. Deze steden zijn erg populair bij het Spaanse volk. De vakantie kan erg druk zijn in augustus en met de Spaanse feestdagen. Het is mogelijk dat een strand als Torrenueva 5 lijnen parasols heeft met honderden mensen en op 3 km afstand heb je een prachtig natuurlijk strand dat bezet is door slechts 30 personen.

Activiteiten aan de Costa Tropical


Afgezien van zee en cultuur, biedt de tropische kust een groot aantal mogelijkheden, zoals golf, paragliding, wandelen in de dorpen die in het binnenland liggen, duiken in de diepten van Cerro Gordo en de watersporten die hun centrum hebben bij de jachthaven van Marina del Este (Almuñecar) en de Club Náutico van Motril.

De monumenten van Costa Tropical


De regio heeft 17 gemeenten waarvan Almuñecar de meest populaire badplaats is. Het werd gesticht door de Feniciërs duizend jaar voor Christus met de naam Sexi, Almuñécar is een plaats vol geschiedenis die de overblijfselen van een Romeinse fabriek van een gezouten visbedrijf, vijf delen van een aquaduct en een Arabisch kasteel in stand houdt. Motril is de grootste stad van de provincie na Granada. Onder de monumenten vallen de Iglesia Mayor de la Encarnación en de Santuario de Nuestra Señora de la Cabeza op. Op veel plaatsen langs de kust kom je overblijfselen uit het verleden tegen; het Arabische kasteel van Salobreña, de oude suikerfabrieken van Motril, Arabische wachttorens bij Calahonda en La Rabita. de forten in La Herradura, Castillo de los Baños, Castell del Ferro, La Rabita en Velez de Benaudalla.

De natuur van de Costa Tropical


Een klein deel van de regio komt het natuurpark Tejeda, Almijara en Almara binnen, dat uitstekende wandelpaden en rivieren heeft om canyoning te beoefenen. De kust zelf heeft twee beschermde gebieden. Een daarvan is het natuurpark Acantilados de Maro Cerro Gordo aan de rand van Malaga, dat volgens ons het mooiste (naakt) strand van de Costa Tropical is. Het andere natuurmonument zijn de rotsen van Almuñecar “Peñones de Almunecar“. Aan de kant van Carchuna en La Cucha, dicht bij Motril, liggen enkele mooie stranden waar alle planten en bloemen op het strand worden beschermd. Deze stranden worden op sommige plaatsen gevormd door rotslagen, waardoor het zeewier deze rotsen een indrukwekkende groene kleur heeft gegeven.

De dorpen aan de Costa Tropical


In vergelijking met de Malaga kun je zeggen dat de kust van Granada onaangetast is. Natuurlijk is dit niet het geval. De kustlijn van Granada en zijn dorpen hadden een upgrade naar toeristenstandaarden. De dorpen aan de kust bieden alle faciliteiten die u nodig heeft en slechts een paar kilometer landinwaarts ervaart u de stilte van de geschiedenis. Onderstaand een overzicht van alle dorpen in de regio Costa Tropical.

De meest touristische plaatsen


De meest authentieke (onbekende) dorpen


Overige dorpen


Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.