Regio Costa Tropical


Costa Tropical
Afbeelding Wikipedia

De Costa Tropical is gemakkelijk bereikbaar via de snelweg A-7 vanuit Malaga (vliegveld) of via de snelweg A-44 vanuit Granada (vliegveld). Van beide kanten is het 80 km rijden. De snelweg A-7 gaat langs de kust, waardoor de stranden en de steden gemakkelijk te bereiken zijn.

De regio heeft ook interessante dorpjes in het binnenland die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Deze dorpen zijn toegankelijk via secundaire wegen. Ook de populaire regio’s Alpujarra en Valle Lecrín en de hoofdstad Granada zijn gemakkelijk te bereiken via de A-44.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Costa Granadino  oftewel de Costa Tropical.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de Costa Tropical woonden in 2017 in totaal 19.186 buitenlanders, dit was 15,25% van de totale bevolking. Hiervan waren 11.465 personen Europeaan, dit was 9,12% van de totale bevolking in de regio Costa Tropical. De grootste groepen buitenlanders waren: Roemenen (1.898), Afrikanen (4.163), Marokkanen (3.555) en Amerikanen (3.101). De grootste groepen Europeanen zijn na de Roemenen; Engelsen (1.797), Duitsers (913) en Fransen (774).

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Motril: 3.289 personen wat overeenkomt met 5,44% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 2.114 personen.
  • Almuñecar: 3.947 personen wat overeenkomt met 14,55% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 984 personen.
  • Gualchos: 1.224 personen wat overeenkomt met 24,23% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 1.091 personen.
  • Salobreña: 1.120 personen wat overeenkomt met 9,03% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 314 personen en Engelsen met 248 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er namen van dorpen die meer zijn afgelegen; vooral dorpen landinwaarts dichtbij de tuinbouw gebieden.

 

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Motril tot aan de luchthaven bedraagt 75 km (1 uur). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Motril tot aan de luchthaven bedraagt 106 km (1 uur en 17 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Het klimaat van de Costa Tropical


Het klimaat hier wordt beschouwd als een lokaal steppeklimaat. Gedurende het jaar is er maar weinig regenval. Volgens Köppen en Geiger wordt het klimaat geclassificeerd als BSh. In Motril is de gemiddelde temperatuur 18.1 ° C. Ongeveer 316 mm neerslag valt jaarlijks. De droogste maand is juli, met 2 mm regen. De meeste neerslag valt in Januari, met een gemiddelde van 46 mm. Augustus is de warmste maand van het jaar. De temperatuur in augustus gemiddelden 25.9 ° C. Januari is de koudste maand, met temperaturen van gemiddeld 11.4 ° C. (Bron: Climate-Data.org).  De Costa Tropical van Granada is een van de twee plaatsen in Europa waar exotisch fruit groeit. Dus ben niet verrast wanneer je op de heuvels bij Almuñecar en Salobreña mango’s, avocado’s en custardappelen ziet groeien.

De stranden van de Costa Tropical


Één van de meest populaire bestemmingen van de provincie Granada. De zon schijnt 320 dagen per jaar en het klimaat is subtropisch. Er zijn ongeveer 50 stranden en kleine inhammen verspreid over 73 kilometer kustlijn met kristalhelder water, 320 zonnige dagen per jaar en een gemiddelde temperatuur van 20 graden. De populairste badplaatsen met alle voorzieningen zijn Almuñecar, La Herradura, Salobreña en Playa Granada. De Costa Tropical heeft zijn naam te danken aan het uitzonderlijk goede weer gedurende het hele jaar. Twee eeuwen geleden werd het de enige plaats in Europa waar subtropische vruchten zoals mango, cherimoya, avocado en papaja konden worden geteeld. Vruchten die exotische smaken en plaatsen oproepen, maar in feite worden ze verbouwd in een van de meest bevoorrechte hoeken van Andalusië.

Aan de oostkant van de Costa Tropical zijn veel “stille” geïsoleerde, maar uitstekende stranden gelegen. “stil”, omdat ze minder gemakkelijk toegankelijk zijn en je een wandeling moet maken. In tegenstelling tot de kustdorpen van Malaga, zijn deze kleine urbanisaties aan de kust niet ontwikkeld tot toeristische centra, vanwege slechte infrastructuur en politieke beslissingen. Dit maakt dit gebied onaangeroerd en geeft de toerist een ervaring op de Spaanse manier. De dorpen die de beste faciliteiten bieden aan de oostkant van de Costa Tropical zijn Torrenueva, Calahonda, Castell de Ferro en La Rábita. Deze steden zijn erg populair bij het Spaanse volk. De vakantie kan erg druk zijn in augustus en met de Spaanse feestdagen. Het is mogelijk dat een strand als Torrenueva 5 lijnen parasols heeft met honderden mensen en op 3 km afstand heb je een prachtig natuurlijk strand dat bezet is door slechts 30 personen.

Klik hier voor meer informatie (Engels) en foto´s van alle stranden op onze site Exclusive Granada.

Activiteiten aan de Costa Tropical


Afgezien van zee en cultuur, biedt de tropische kust een groot aantal mogelijkheden, zoals golf, paragliding, wandelen in de dorpen die in het binnenland liggen, duiken in de diepten van Cerro Gordo en de watersporten die hun centrum hebben bij de jachthaven van Marina del Este (Almuñecar) en de Club Náutico van Motril.

De monumenten van Costa Tropical


De regio heeft 17 gemeenten waarvan Almuñecar de meest populaire badplaats is. Het werd gesticht door de Feniciërs duizend jaar voor Christus met de naam Sexi, Almuñécar is een plaats vol geschiedenis die de overblijfselen van een Romeinse fabriek van een gezouten visbedrijf, vijf delen van een aquaduct en een Arabisch kasteel in stand houdt. Motril is de grootste stad van de provincie na Granada. Onder de monumenten vallen de Iglesia Mayor de la Encarnación en de Santuario de Nuestra Señora de la Cabeza op. Op veel plaatsen langs de kust kom je overblijfselen uit het verleden tegen; het Arabische kasteel van Salobreña, de oude suikerfabrieken van Motril, Arabische wachttorens bij Calahonda en La Rabita. de forten in La Herradura, Castillo de los Baños, Castell del Ferro, La Rabita en Velez de Benaudalla.

De natuur van de Costa Tropical


Een klein deel van de regio komt het natuurpark Tejeda, Almijara en Almara binnen, dat uitstekende wandelpaden en rivieren heeft om canyoning te beoefenen. De kust zelf heeft twee beschermde gebieden. Een daarvan is het natuurpark Acantilados de Maro Cerro Gordo aan de rand van Malaga, dat volgens ons het mooiste (naakt) strand van de Costa Tropical is. Het andere natuurmonument zijn de rotsen van Almuñecar “Peñones de Almunecar“. Aan de kant van Carchuna en La Cucha, dicht bij Motril, liggen enkele mooie stranden waar alle planten en bloemen op het strand worden beschermd. Deze stranden worden op sommige plaatsen gevormd door rotslagen, waardoor het zeewier deze rotsen een indrukwekkende groene kleur heeft gegeven.

De dorpen aan de Costa Tropical


In vergelijking met de Malaga kun je zeggen dat de kust van Granada onaangetast is. Natuurlijk is dit niet het geval. De kustlijn van Granada en zijn dorpen hebben een upgrade naar toeristenstandaarden. De dorpen aan de kust bieden alle faciliteiten die u nodig heeft en slechts een paar kilometer landinwaarts ervaart u de stilte van de geschiedenis.

Onderstaand een overzicht van alle dorpen in de regio Costa Tropical, die wij zelf bezocht hebben. Klik op de foto voor meer informatie (Engels) en foto´s .

De meest toeristische plaatsen


Het meest toeristische dorp (26.377 inwoners), gelegen tussen de zee en de bergen, en een grote producent van subtropisch fruit zoals avocado’s, mango’s, kiwi’s, kaki’s enzovoort. Het heeft ook een rijke historische en culturele geschiedenis. Almuñécar heeft een kustlijn van 19 kilometer met 15 uitstekende stranden: de meeste bieden alle diensten aan. We benadrukken de stranden van Velilla, San Cristobal en La Herradura, die de Q-kwaliteitsprijs hebben, de hoogste onderscheiding van ICTE. Er zijn ook typische verborgen natuurlijk baaien voor de kust zoals het natuurpark Cerro Gordo-Maro en La Goya die tevens naaktstranden zijn.


Het dorp ligt 10 meter boven zeeniveau en heeft 3.995 inwoners (2018) en behoort tot de gemeente Almuñecar. La Herradura is gelegen in een uitstekende natuurlijke omgeving door zijn prachtige haven en met zijn baai geflankeerd door de Punta de la Mona en Cerro Gordo. Deze rotspartijen eindigen in prachtige kliffen. De zeebodem onder deze kliffen heeft een diversiteit aan kleurrijke zeegezichten, zoals Praderas de Posidonia, koraalriffen tot 20 meter diep. Het dorp heeft verschillende mooie stranden. Er zijn uitgaansgelegenheden in La Herradura.


Het dorp ligt op 95 meter boven zeeniveau en heeft 12.381 inwoners (2019). Toerisme is de belangrijkste bron van economie, met verschillende hotels en woonwijken vlakbij het strand en in de bergen. Een andere belangrijke economische activiteit is ook de landbouw, met een belangrijke teelt van subtropisch fruit zoals avocado, mango, enz. De drie meest typische wijken van het dorp zijn de Brocal, met zijn prachtige gevels en straten; de Albayzin, naast het kasteel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de kust en de wijk La Fuente, met zijn witte huizen en binnenplaatsen vol bloemen.


Motril is de hoofdstad van de regio en ligt 45 meter boven zeeniveau en heeft 58.020 inwoners (2019). De gemeente is de meest zuidelijke van de provincie Granada; de gemeente wordt gevormd door Motril en de daarnaast gelegen dorpen zoals El Varadero, Torrenueva, Carchuna, Calahonda, Puntalón, Playa Granada, Las Ventillas, La Perla, La Garnatilla, Los Tablones en La Chucha. Het centrum heeft de nodige winkels en kent het voetgangersgebied. Het heeft zijn eigen ziekenhuis en verscheidene grote warenhuizen. Het strand en zijn promenade (Playa Granada & Poniente) liggen ca. 2 km buiten de kern.


Het dorp ligt 4 meter boven zeeniveau en heeft 2.682 inwoners (2019) en behoort tot de gemeente Motril. Dit kleine kustplaatsje is gelegen aan de aan de voet van de Sierra Lújar, met een grote kuststrook, waardoor het ideaal is om van watersport te genieten. De stranden worden erkend met het Q Award “Certificate of Quality”. Dit maakt het één van de meest bezochte stranden in het zomerseizoen en een van de veiligste om te zwemmen. Torrenueva heeft verschillende faciliteiten die het verblijf van volwassenen en kinderen verlevendigen met een breed scala aan culturele en recreatieve activiteiten die door het dorp worden georganiseerd.


Het dorp ligt op 5 meter boven zeeniveau en heeft 1.675 inwoners (2018). Dit kleine kustdorp behoort tot de gemeente Motril. Calahonda werd rond de haven geconstrueerd. De belangrijkste sporen dateren uit de 19e eeuw, maar het heeft ook monumenten van voor die tijd. De uitkijktoren Zambullón is gebouwd op een verticale klif vlakbij de weg naar Castell de Ferro. De toren stamt uit de zestiende eeuw en had als missie de monding van de haven te beschermen tegen piraten. Het diende ook om het strand van La Rijana te bewaken en middels vuur te communiceren met de Llano de Carchuna in het westen en Fort Castell in het oosten.


Het dorp ligt op 10 meter boven zeeniveau en heeft 2.964 inwoners (2017). Het dorp maakt deel uit van de gemeente Gualchos. Castell de Ferro ligt tussen talrijke kleine baaien langs de meest steile kust van Granada. Het kasteel van Castell de Ferro stamt uit een niet te bepalen periode, maar het huidige gebouw stamt uit de Nazari-tijd. De stranden bestaan uit fijn grind en zijn ruim opgezet met verscheidene golfbrekers, zodat het “w” vormt. De voornaamste inkomsten van de bewoners is de tuinbouw. Dit ziet men direct terug aan de vele kassen die men ziet buiten het dorp in het binnenland.


De meest authentieke (onbekende) dorpen


Het dorp ligt 457 meter boven zeeniveau en heeft 257 inwoners (2013). Dit dorp maakt deel uit van de gemeente Los Guájares en is het laatste dorp van deze drie in deze doodlopende vallei. Onderweg naar het dorp mag je de prachtige waterval die direct naast de hoofdweg passeert niet missen. Bij het recreatiegebied, dat net voor het dorp ligt, kun je nog een kleine waterval zien. Net als de andere twee Guájares is het een heel authentiek dorp gelegen in een heel mooie vallei. De vallei van de Guájares is bij uitstek geschikt om te wandelen vanwege de verscheidenheid aan landschappen.


Het dorp ligt 281 meter boven zeeniveau en heeft 601 inwoners (2010). Het dorp maakt deel uit van de gemeente Los Guájares, die gesitueerd zijn in een doodlopende vallei. Net als de andere twee Guájares is het een heel authentiek dorp gelegen in een heel mooie vallei. De vallei van de Guájares is bij uitstek geschikt om te wandelen vanwege de verscheidenheid aan landschappen. Er zijn drie wandeltochten die je tegenkomt: flora, vogels, paddenstoelen, archeologische overblijfselen, traditioneel gebruik, etc.


Het dorp ligt 262 meter boven zeeniveau en heeft 333 inwoners (2010). Het dorp maakt deel uit van de gemeente Los Guájares. En net als de andere twee Guájares heeft Guájar Fondon veel van zijn authenticiteit behouden. In de dorpen van Los Guájares bevinden zich slechts enkele kleine supermarkten, kruideniers, groenteboeren, doktersposten, een enkele apotheek en een bank.


Het dorp ligt 338 meter boven zeeniveau aan de voet van de Sierra de Lújar en heeft 5210 inwoners (2018). Deze gemeente bestaat uit Castell de Ferro, El Romeral en Gualchos. De archeologische overblijfselen dateren uit 3000 voor Christus. Aan de westkant op de Pico del Águilais ligt de grot Cueva de las Campanas op 445 meter hoogte. De gemeente heeft meer dan 7 km kust met prachtige kliffen en ruime stranden met fijn en grindzand. Het subtropische klimaat en de uitgestrekte stranden zonder massale tochten maken deze plek tot een klein paradijs met spectaculaire zonsondergangen en kristalhelder water.


Het dorp ligt 300 meter boven zeeniveau en heeft 1043 inwoners (2017). Otívar is een ideale plek waar bezoekers natuur, puurheid en beschaving kunnen combineren. U kunt genieten van de frisse lucht en een uniek subtropisch klimaat. Het dorp heeft typisch Andalusische straten met witgekalkte huizen met balkons en ramen versierd met bloemen. Otívar heeft een aantal toeristische voorzieningen, zoals uitkijkpunten, wandelpaden en parken, waar u de Rio Verde-vallei en de verschillende subtropische plantages kunt bekijken. Otívar ligt aan de voet van de Sierra de Cázulas en Almijara, aan de oevers van Rio Verde.


Het dorp ligt 750 meter boven zeeniveau en heeft 1756 inwoners (2019). De gemeente wordt gevormd door het dorp Polopos, La Mamola, La Guapa, Castillo de Baños de Abajo, Castillo de Baños de Arriba, Haza del Lino en Haza del Trigo. Polopos heeft de charme van de witte Andalusische dorpjes en de ideale omstandigheden om te genieten van het beste van de bergen, de zee en de zon aan de Costa Tropical. Het is vooral bekend geworden door een Nederlandse TV programma, wat het dorp nieuw leven heeft ingeblazen.


Het dorp ligt 800 meter boven zeeniveau en heeft 394 inwoners (2019). Tot de gemeente behoren de dorpen Rubite, Los Galvez en Rambla del Agua binnen, en El Lance en Los Casarones aan de Middellandse Zeekust. De Contraviesa is een bergketen die parallel loopt aan de kustlijn en de Sierra Nevada. Zijn toppen hebben een gemiddelde hoogte van 1100 – 1200 meter.Overige dorpen


Dit dorp ligt op 895 meter boven zeeniveau en heeft 728 inwoners (2019). De naam betekent de “Good Mister”. De stad is waarschijnlijk in de Arabische tijd gesticht en na hun vertrek totaal bekort. In de 19e eeuw woonden er door de productie van wijn en gedroogde druiven bijna 4000 mensen.
In 1653 werd het onafhankelijk van Albuñol. Dankzij de hoogte en ligging op de hellingen van de Sierra de la Contraviesa geniet het van een mild mediterraan klimaat. Warm in de winter en koel in de zomer. De dorpsstraten zijn wit en smal.


Het dorp ligt 250 meter boven zeeniveau en heeft 7233 inwoners (2019). Er wordt aangenomen dat de oorsprong Romeins is. De bevolking werkt in de landbouw, een van de meest concurrerende in Europa, met een aanzienlijke aanwezigheid van kassen met groenten en fruit. Albúnol heeft ook een lange wijntraditie. In La Rabita kunnen mensen genieten van de stranden waar je zelfs een naaktstrand genaamd “Playa la Ruso” kunt bezoeken. Het dorp is een ideale plek als je platteland en strandleven wilt combineren.


Het dorp ligt op 5 meter boven zeeniveau en heeft 2025 inwoners (2013). Dit kleine dorp behoort tot de gemeente Motril. Het dorp dankt zijn oorsprong aan de vestiging van kleine boeren in Los Llanos. Ze vormden de kernbevolking en ze kwamen uit verschillende plaatsen van de Alpujarra zoals Torvizcon of Rubite. De definitieve doorbraak kwam met de bouw van huizen door het Instituut voor Agrarische Hervorming en Ontwikkeling. De immigratie is de afgelopen jaren ook gegroeid, waar het aantal nu groter is dan 2.000. Er is sprake van intensieve landbouw onder plastic. Het dorp heeft één strand.


Dit kleine gehucht ligt op zeeniveau en heeft maar 77 inwoners (2013). Los Casarones behoort tot de gemeente Rubite en heeft een strand Playa Casarones, een klein rotsachtig en gebroken steenachtig strand, zeer smal, zonder voorzieningen, in een kasgebied.


The village is located at 3 meters above sea level and has 94 inhabitants (2009). The village is part of the municipality Polopos. This very small town is situated at the coast and has some beautiful conserfed rests of a fortress. It also has also one beach and a restaurant. De batterij of het fort van Castillo de Baños werd rond 1765 gebouwd in een gebied, aan de monding van de Rambla de la Haza, aan de kust. Momenteel is het omgeven door gebouwen en ongeveer 50 meter van de kust verwijderd. Het fort van Castillo de Baños is ongeveer 11 meter hoog en bestaat uit twee verhoogde verdiepingen en een dakterras.


Het dorp ligt op zeeniveau en heeft 52 inwoners (2013). Dit zeer kleine dorp behoort tot de gemeente Motril. In de omgeving zijn veel kassen gesitueerd. Het dorp heeft één strand. Er worden geen festiviteiten gehouden in de stad. In de buurt van deze groepering / verstedelijking bevinden zich de kernen van Carchuna, Torrenueva Costa en La Perla.
La Chucha, in het hart van Sacratif, is een van de zuidelijkste woonwijken van de hele provincie Granada, net achter Calahonda en La Perla.


Dit zeer kleine gehucht ligt op zeeniveau en heeft een paar inwoners. Dit zeer kleine gehucht behoort tot de gemeente Rubite. Het dorp heeft één strand. In dit gehucht worden geen festiviteiten gehouden. Bezienswaardigheden in El Lance: Playa El Lance en het naaktstrand. Deze enclave van El Lance is een van de rustigste stranden aan deze kust, kom bij zonsondergang of tegen zonsondergang, en u zult genieten van een ervaring die heel moeilijk te vinden is. Als u geluk hebt, hebt u het gevoel dat u op een verlaten strand bent.


Het dorp ligt 390 meter boven zeeniveau en heeft 1001 inwoners (2018). Gelegen aan de voet van de Sierra de Bodíjar en op slechts een paar kilometer van de Middellandse Zee, werd het bestaan van deze bevolking in de 12e eeuw bevestigd. Het heeft een dorpskern van smalle straatjes met witgekalkte huizen en balkons vol bloemen. De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn de parochiekerk van Nuestra Señora del Carmen, de hermitage van de Virgen de la Salud en de fontein genaamd Carenata. Ítrabo is ideaal om te wandelen en te genieten van de natuur, maar ook om te verblijven voor zon- en strandtoerisme.


Het dorp ligt 120 meter boven zeeniveau en heeft 919 inwoners (2019) en is gelegen aan de oude en schilderachtige bergweg die Almuñécar met Granada verbindt. De economie van Jete is altijd gebaseerd geweest op landbouw. Jete ligt tussen de Sierra del Chaparral, op een plek van onmiskenbare schoonheid en in een subtropisch klimaat, dat het hele jaar door het optimale klimaat in de gemeente produceert. De straten zijn smal en steil en typisch Moors. Jete ligt zeer dicht bij de Costa Tropical-stad Almuñécar (8 km). Jete wordt door de Rio Verde (“groene rivier”) in tweeën gesplitst en is gelegen in het Bodijar Ravijn.


Het dorp ligt op zeeniveau en heeft 701 inwoners (2010). Het dorp ligt naast het strand en behoort tot de gemeente Salobreña.
De oude suikerfabriek in La Caleta heeft een klein museum en een model waar je het hele proces van transformatie van suikerriet kunt bekijken. Direct aan het dorp grenst een breed strand dat tot Salobreña loopt. Aan de andere zijde nog een natuurlijk strand tussen de rotsen, dat men via een strandpad kan bereiken


La Mamola ligt aan het strand en maakt deel uit van de gemeente Popolos. Het dorpje ligt aan de voet van een heuvel bekroond door de toren van Cautor.
De landbouw neemt het grootste deel van de werkgelegenheid in beslag; in de kassen werken veel lokale bewoners. Vissen blijft in La Mamola als een recreatieve activiteit. In de jaren tachtig verhuisde de vissersvloot van de mensen naar de haven van Motril en Barcelona, op zoek naar betere visgronden.


Het dorp ligt op zeeniveau en heeft 1985 inwoners (2017). Het dorp behoort tot de gemeente Albuñol. La Rabita en is vernoemd naar de bouw van het Ribat of vestingklooster, omdat deze stad in de Nasrid-periode werd opgericht als strategisch verdedigingspunt aan de kust. Rond het kasteel woonde de bevolking van La Rabita. In de achttiende eeuw werden de wachttorens van Punta Negra, La Rabita en Huarea gebouwd, waardoor de maritieme verdediging van deze bevolking sterk en groot werd.


Dit kleine gehucht heeft 27 inwoners (2010) en behoort tot de gemeente Velez Benaudalla. Lagos heeft een bron, de Alta-bron, die zich in het noordwestelijke deel van het dorp bevindt. Het water komt uit de Puntalón-rivier, die ten westen van Torrenueva Costa stroomt. De lokale bevolking haalden hier vroeger hun water. In het verleden leefden de inwoners van de Koper-, lood- en ijzer- en fluorietmijnen. In de buurt van deze stad vinden we het klimgebied dat bekend staat als Lagos


Het dorp ligt 636 meter boven zeeniveau en heeft 346 inwoners (2013). Lentejí is een prachtig dorp met smalle en steile straatjes in het zuiden van het Sierra Almijara-gebergte. Het dorp heeft veel van zijn authenticiteit behouden. De omgeving is ideaal om te wandelen en andere buitenactiviteiten te beoefenen. Vanaf de plaatsen Entresierra en de cortijadas van Aguas Blanquillas en Guardajama is het mogelijk om van een prachtig uitzicht te genieten. De Sequero is een recreatiegebied dat zeer goed is uitgerust met tafels en stenen banken. Lentegi ligt dichtbij het natuurpark Sierra Tejeda, Amijara en Alhama


Het dorp ligt 30 meter boven zeeniveau en heeft 1146 inwoners (2013). Lobres behoort tot de gemeente Salobreña.
De geschiedenis gaat terug tot het begin van het neolithicum. Overblijfselen werden gevonden in de grot van Captain, nu bekend als Horse Cave, gelegen op een kleine heuvel nabij de Cortijo de Moya. Onder de opgravingen waren stukken aardewerk, sieraden met gebruikmaking van botten van dierlijke grondstoffen, kleine stenen en zelfs houtsnippers en diverse typische hoedenbenodigdheden.


The village is located at sea level and has 78 inhabitants (2013). The village belongs to the municipality of Sorvilán. Het heeft een klein strand, een kleine strook zand, ongeveer 60 meter lang en 10 breed, waaraan onlangs een kleine steiger is toegevoegd die het zand stabieler maakt en een groter strand vormt. Het gemiddelde bezettingsniveau is doorgaans laag.


Het dorp ligt 895 meter boven zeeniveau en heeft 488 inwoners (2019). Het dorp Lújar ligt in het midden van de Costa Tropical, Sierra de Lújar. Het is beschermd en het gebied is van Milieubelang. In het gebergte leven verschillende diersoorten, vooral roofvogels, patrijzen en merels, sommige met uitsterven bedreigd, in een unieke omgeving, onder andere eiken. Het stedelijke doolhof van smalle straatjes en de structuur van hun huizen met klassieke tinao of kleine portaal is een erfenis van de islamitische periode.


Het gehucht ligt op zeeniveau en heeft 169 inwoners (2013) en het behoort tot de gemeente Sorvilán. Het strand heeft kalm en kristalhelder water en een lage bezettingsgraad, hoewel het stedelijk is. Het is te voet of met de auto bereikbaar. De dichtstbijzijnde weg is de N-340. Het heeft parkeergelegenheid en is ook bereikbaar met de intercitybus. Het strand biedt een schoonmaakservice, toiletten en douches en strandbars.


Het dorp ligt op 241 meter boven zeeniveau en heeft 2794 inwoners (2019). Het dorp is gelegen in de uitlopers van de bergen, ongeveer zeven kilometer van de kust. Het oude stadscentrum, rond het kerkplein, wordt gekenmerkt door de invloeden van de oude bewoners, de Arabieren. Het heeft eindeloze steile en smalle straatjes, witgekalkte gevels die gloeien in contrast met de verschillende kleuren van de planten. Het bevindt zich in een bijzonder microklimaat; de gemiddelde jaarlijkse temperatuur ligt rond de 18 graden en ontvangt jaarlijks meer dan 3000 uren zonneschijn, wat warme winters en milde zomers veroorzaakt.


Het dorp ligt 760 meter boven zeeniveau en heeft 538 inwoners (2019). De gemeente bevat de dorpen Sorvilán, Alfornón, Melicena en Los Yesos. Gelegen in de Alpujarra Baja, in de uitlopers van de bergen Contraviesa. Het dorp heeft islamitische herkomst. Al in de achtste en negende eeuw heeft het een effectief irrigatiesysteem voor zijn wijngaarden opgezet, dat later door de Moren en ook door de christelijke kolonisten werd verbeterd na de verdrijving. Het produceert nog steeds wijn, maar is begonnen met het verbouwen van subtropische gewassen


Reacties zijn gesloten.