Regio Baza (Altiplano-Zuid)


Baza

Afbeelding Wikipedia

Altiplano is het meest noordelijke deel van de provincie en wordt gevormd door twee regio’s; Huéscar en Baza. De regio Baza is de meest zuidelijke regio van de Altiplano. De Altiplano heeft een berg- en semi-woestijnklimaat met hete zomers en koude winters. De meeste mensen werken in de landbouw (amandelen en olijven) en de regio staat bekend om zijn lamsvlees “Cordero de Segureño”. Tourisme is in een groeifase; in dit gebied ontdekt u het echte Spaanse leven. De Altiplano heeft een zeer complete selectie van attracties; van pittoreske paardritten tot paragliding en deltavliegen vanaf de Jabalcón-piek, maar ook windsurfen, kajakken, zeilen of wandelen. (Bron: Patronato Provincial de Turismo de Granada).

 

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Baza in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Baza woonden in 2017 in totaal 3.023 buitenlanders, dit was 7,81% van de bevolking. Hiervan waren 1.691 personen Europeaan, dit was 4,37% van de totale bevolking in de regio Baza. De grootste groepen buitenlanders waren: Roemenen (726), Afrikanen (671), Amerikanen (604) en Marokkanen (555). De grootste groepen Europeanen na de Roemenen zijn de Engelsen (452), Fransen (181) en Bulgaren (99). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Baza: 732 personen wat overeenkomt met 3,55% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemen met 452 personen.
  • Canilles: 248 personen wat overeenkomt met 5,93% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 102 personen.
  • Zújar: 189 personen wat overeenkomt met 7,24% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 132 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen:

 

 

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Baza tot aan de luchthaven bedraagt 112 km (1 uur en 5 minuten). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Baza tot aan de luchthaven bedraagt 228 km (2 uur en 5 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Alicante-Elche: deze luchthaven ligt ten zuiden van de stad Alicante. De afstand van Baza tot aan de luchthaven bedraagt 249 km (2 uur en 20 minuten). Er zijn in totaal 94 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

 

Het klimaat in Baza


Het klimaat is geclassificeerd als warm en gematigd. De winters zijn regenachtiger dan de zomers in Baza. Volgens Köppen en Geiger wordt het klimaat geclassificeerd als Csa. De gemiddelde temperatuur in Baza is 14,5 ° C. Er valt gemiddeld 433 mm regen per jaar. De minste neerslag valt in juli. Het gemiddelde in deze maand is 7 mm. De grootste hoeveelheid neerslag valt in april, met een gemiddelde van 54 mm. De temperaturen zijn gemiddeld het hoogst in juli, rond 24,4 ° C. De laagste gemiddelde temperatuur van het jaar vindt plaats in januari, wanneer het is ongeveer 6.5 ° C. (Bron: Climate-Data.org)

 

De grotwoningen in Baza


Net als de regio Guadix, heeft de Altiplano gronden die gemakkelijk te ontgraven waren; leisteen en leem. Dit heeft ertoe geleid dat veel mensen sinds de geschiedenis hun eigen grotwoning hebben gegraven. Het voordeel van een grotwoning is de thermische isolatie, die ervoor zorgt dat de temperatuur gedurende het jaar constant blijft; warm in de winter en koel in de zomer. De plafonds van de grotten zijn rond van vorm en samen met de muren zijn ze witgekalkt. Tegenwoordig zijn veel grotwoningen gerenoveerd en sommige zijn zelfs veranderd in luxe vakantieverblijven met al hun charme en comfort.

 

De natuur in de zuidelijke Altiplano


In de regio ligt een natuurpark Sierra de Baza. Het is een zeer groen park, rijk aan Schotse en Oostenrijkse dennen en flora. Het heeft een hogere regenval dan de andere parken en de bergketen heeft een maximale hoogte van 2300 meter. Het park is 56.649 ha groot en het heeft mooie valleien zoals Bordurria, diepe kloven zoals Plaza, mediterrane weilanden zoals Los Prados del Rey. Men heeft een prachtig uitzicht vanuit het uitkijkpunt “Mirrador de Narváez”. Verschillende dieren kunnen worden gezien als herten, vossen, zwijnen en zelfs bijeneters. In het park zijn veel archeologische resten te vinden. De rotstekeningen van de Jabalcón-heuvel zijn hierbij de belangrijkste. Er is tevense en groot stuwmeer Embalse de Negratin (Freila / Baza) waar verscheidene watersporten beoefend kunnen worden zoals windsurfen en kanoën.

 

De dorpen in de regio Baza


In het zuidelijke deel van de Altiplano is Baza de grootste stad met een enorme lijst van monumenten en gelegen naast het natuurpark Sierra de Baza. In het midden vinden we een van de mooiste meren van Andalusië, Negratin Reservoir. Aan de zuidkant van het meer liggen natuurlijke warmwaterbronnen, die u kunt uitproberen in Baños de Zujar. Het meer biedt ook recreatieve activiteiten aan het strand van Freila en aan de noordkant Cuevas del Campo. Onderstaand een overzicht van alle dorpen in de regio Baza. Klik op de foto om meer informatie en foto´s van elk dorp te bekijken.

              

Reacties zijn gesloten.