Regio Alpujarra


Alpujarra

Afbeelding Wikipedia

De Alpujarra ligt tussen de Sierra Nevada, het Lújar-gebergte en het Gádor-gebergte. Het vindt zijn weg naar de Middellandse Zee vanaf de Mulhacén, de hoogste berg van het Iberisch schiereiland. Het landschap is ruig en toch kleurrijk, de orografie is bezaaid met ravijnen en valleien, waar de dorpen van deze regio zich bevinden. De rivier de Guadalfeo verdeelt in de lengterichting de Alpujarra in twee delen; de hogere Alpujarra en de lagere Alpujarra. De hogere Alpujarra ligt aan de zuidkant van de Sierra Nevada, waar we mooie dorpen kunnen vinden zoals Bérchules, Busquístar, Bubión, Juviles o Yegen. De Beneden-Alpujarra wordt gevormd door La Contraviesa, waar we bijzondere dorpen kunnen vinden zoals Lújar, Sorvilán en Albondón.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Alpujarra in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Alpujarra woonden in 2017 in totaal 2.895 buitenlanders, dit was 12,63% van de bevolking. Hiervan waren 2.258 personen Europeaan, dit was 9,58% van de totale bevolking in de regio Alpujarra. De grootste groepen buitenlanders waren: Engelsen (947), Roemenen (398), Afrikanen (301) en Duitsers (277). De grootste groepen Europeanen zijn na de Engelsen en de Duitsers, Fransen (104) en Italianen (70). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Órgiva: 983 personen wat overeenkomt met 17,65% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 461 personen.
  • Alpujarra de la Sierra: 193 personen wat overeenkomt met 18,90% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Roemenen met 103 personen en Fransen met 95 personen.
  • Lanjarón: 186 personen wat overeenkomt met 5,31% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 89 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen.

Bereikbaarheid


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Órgiva tot aan de luchthaven bedraagt 78 km (1 uur). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Málaga-Costa del Sol aeropuerto: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Órgiva tot aan de luchthaven bedraagt 126 km (1,5 uur). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

Het klimaat in Orgíva (461 m)


Het klimaat is warm maar gematigd in Órgiva. De regen in Órgiva valt meestal in de winter, met relatief weinig regen in de zomer. Deze locatie is geclassificeerd als Csa door Köppen en Geiger. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 16.6 ° C. In een jaar, de gemiddelde neerslag is 358 mm. De droogste maand is Juli met 3 mm regen. In December, de neerslag bereikt zijn hoogtepunt, met een gemiddelde van 50 mm. De warmste maand van het jaar is augustus, met een gemiddelde temperatuur van 25.2 ° C. Bij 9.2 ° C gemiddeld Januari is de koudste maand van het jaar. (Bron: Climate-Data.org)

Het klimaat in Trevélez (1476 m)


Het klimaat is warm maar gematigd in Trevélez. In de winter valt er veel meer regen dan in de zomer. Dit klimaat wordt beschouwd Csb te zijn volgens de Köppen-Geiger klimaat classificatie. De gemiddelde jaartemperatuur is 11.4 ° C. Ongeveer 628 mm neerslag valt jaarlijks. De droogste maand is Juli met 12 mm regen. De meeste neerslag valt in Maart, met een gemiddelde van 77 mm. De warmste maand van het jaar is juli, met een gemiddelde temperatuur van 21.7 ° C. In januari is de gemiddelde temperatuur 3,4 ° C. Het is de laagste gemiddelde temperatuur van het hele jaar. (Bron: Climate-Data.org)

De natuur in de Alpujarra


De hogere Alpujarra ligt voor een groot deel in het nationale en natuurpark Sierra Nevada. Dus om te genieten van de schoonheid van deze bergen, heb je veel mogelijkheden. De volgende dorpen zijn gelegen in het natuurpark: Lanjáron, Cañar, Soportújar, Bubión, Pampaneira, Capileira, Pórtugos, Busquistar, Trevélez, Juviles, Bérchules, Alpujarra de la Sierra, Válor en Nevada. De lagere Alpujarra ligt tussen de Sierra Nevada en de kust en wordt gevormd door de bergketen La Contraviesa. Beide bergen bieden de toeristische gemarkeerde wandel- en mountainbikeroutes. Het is zelfs mogelijk om de natuur per paard te ontdekken en van dorp naar dorp te reizen of de Sierra Nevada van noord naar zuid over te steken door zijn hoogste piek Mulhalcen.

De dorpen in de Alpujarra


Onderstaand een overzicht van alle dorpen in de regio Valle de Lecrin. Klik op de foto om meer informatie en foto´s van elk dorp te bekijken. De dorpen zijn onderverdeeld in drie categorieën: toeristisch, authentiek en overig. Binnen de categorie staan de dorpen op alfabetische volgorde vermeld.

De meest toeristische dorpen in de Alpujarra


         
Verborgen geheimen in de Alpujarra

                                    
Andere mooie dorpen in de Alpujarra

                                              

Reacties zijn gesloten.