Regio Alhama


Huescar

De regio Alhama de Granada strekt zich uit van het westelijke uiteinde van Granada. Bergketens, valleien, vruchtbare vlaktes en platteland vormen een rijk en divers landschap dat grenst aan de westelijke bergen en aan het natuurpark Tejeda, Almijara en Alhama. De regio heeft geen snelweg, maar de wegen zijn in goede staat. Het noordelijk gebied grenst aan de autosnelweg A92 (Malaga – Granada).

 

 

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de regio Alhama de Granada in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de regio Alhama woonden in 2017 in totaal 1.9385 buitenlanders, dit was 11,44% van de bevolking. Hiervan waren 452 personen Europeaan, dit was 2,67% van de totale bevolking in de regio Alhama. De grootste groepen buitenlanders waren: Afrikanen (1.133), Marokanen (1.049) en Amerikanen (339). De grootste groepen Europeanen waren de Roemenen (150), Engelsen (127) en Duitsers (49). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Chimeneas: 106 personen wat overeenkomt met 7,99% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemen met 85 personen.
  • Cacín: 39 personen wat overeenkomt met 6,64% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 28 personen.
  • Santa Cruz del Comercio: 29 personen wat overeenkomt met 5,28% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Engelsen met 25 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er andere namen.

 

Bereikbaarheid Alhama de Granada


Aeropuerto Federico García Lorca Granada- Jaén: deze luchthaven ligt naast de stad Granada. De afstand van Alhama de Granada tot aan de luchthaven bedraagt 47 km (40 minuten). Er zijn in totaal 12 bestemmingen, waaronder Londen en Napels. Klik hier voor alle bestemmingen.

Aeropuerto de Málaga-Costa del Sol: deze luchthaven ligt net buiten de stad Malaga. De afstand van Guadix tot aan de luchthaven bedraagt 91 km (1 uur en 20 minuten). Er zijn in totaal 110 bestemmingen, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Klik hier voor alle bestemmingen.

 

Het klimaat in de regio Alhama


Het klimaat in Alhama de Granada is warm en gematigd. De wintermaanden zijn veel regenachtiger dan de zomermaanden. De gemiddelde jaartemperatuur is 14,4 ° C. In een jaar valt er gemiddeld een neerslag van 540 mm. De droogste maand is juli met 6 mm neerslag. De meeste neerslag valt in november, met een gemiddelde van 74 mm. Met een gemiddelde van 23,9 ° C, is juli is de warmste maand. januari is de koudste maand, met temperaturen van gemiddeld 6,5 ° C. (Bron: Climate-Data.org).

 

De natuur in de regio Alhama


Het landschap wordt bepaald door de contrasten en de verscheidenheid aan natuurlijke omgevingen. Plaatsen waar harsachtige dennen, kurkbomen en wit-eiken boomhuis emblematische steenbokken, de steenarend, de slechtvalken en de havik zijn. Een natuurlijke omgeving die perfect de Arabisch gearomatiseerde dorpen zoals Alhama de Granada, Arenas del Rey en Jayena integreert. Het zuidwesten is het meest bergachtige en steile gebied waar we het natuur monument Tajos de Alhama vinden, indrukwekkende verticale rotswanden met op top de stad Alhama de Granada, maar ook de Tajos van Cacin zijn zeker een bezoek waard. Alhama wordt gekenmerkt door de ecologische rijkdom van het natuurpark Sierras de Tejada, Almijara en Alhama, waarvan de toppen een natuurlijke grens vormen tussen de provincies Malaga en Granada.

 

De dorpen in de regio Alhama


De aardbeving in 1884 van 6,7 op de schaal van Richter vernietigde meer dan 60.000 huizen, voornamelijk in de regio Alhama de Granada. Het epicentrum was in Arenas del Rey. Naast veel doden en gewonden verwoestte het ook veel van de geschiedenis. De steden werden herbouwd met de hulp en financiële steun van dorpen buiten Andalusië en zelfs buiten Spanje. Alhama is de stad waar veel historische gebouwen bewaard zijn gebleven en die tegenwoordig nog steeds bekeken en bezocht kunnen worden.

 

De meest interessante dorpen in de regio Alhama


      

Andere dorpen in de regio Alhama


                

Reacties zijn gesloten.