Emigreren naar Granada


granada

Verhuizen naar een ander land is spannend, maar kan soms ook moeilijk zijn om te kiezen in welk gebied je gaat wonen. Op deze pagina hebben we informatie verzameld over de provincie Granada, die van belang kan zijn voor het maken van uw keuze. Als u op de namen van regio’s klikt, is er zelfs meer informatie over deze regio en informatie over elk dorp in dat gebied. We hebben persoonlijk alle in totaal 240 dorpen in de provincie Granada bezocht en een fotorapportage gemaakt.

Granada is een provincie in het zuiden van Spanje in het oosten van Andalusië. Het heeft een oppervlakte van 12.531 km2. Dit is ongeveer gelijk aan de provincies Gelderland, Brabant en Limburg samen of iets minder dan de Vlaanderen. De bevolking was vanaf 2017 ca. 912.938, van wie ongeveer 30% in de hoofdstad woont, en de gemiddelde bevolkingsdichtheid is 72.41 / km2. Het bevat 170 gemeenten, 240 dorpen, 48 stranden, honderden monumenten, nationale parken, meren, grotten, baden enz.

Demografische kenmerken


Het ” Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía” stelt jaarlijks het aantal inwoners vast. Hierbij worden de cijfers genomen van de gemeentelijk inschrijvingen. Wij hebben hierbij gekeken naar het geboorteland van de personen die ingeschreven stonden bij een gemeente in de provincie Granada in 2017.

Uit de cijfers blijkt het volgende: in de provincie Granada woonden in 2017 in totaal 77.145 buitenlanders, dit was 8,45% van de bevolking. Hiervan waren 32.155 personen Europeaan, dit was 3,52% van de totale bevolking in Granada. De grootste groepen buitenlanders waren: Amerikanen (22.043), Afrikanen (18.960), Marokkanen (14.688) en Roemenen (8.619). De grootste groepen Europeanen zijn na de Roemenen; Engelsen (5.294), Duitsers (4.344) en Fransen (4.130). Althans volgens de statistieken, veel Europeanen staan niet ingeschreven bij de gemeente.

Het grootste gedeelte van de Europeanen woont in:

  • Granada stad, 4.700 personen wat overeenkomt met 2,02% van de inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Fransen met 804 personen.
  • Almuñecar, 3.947 personen wat overeenkomt met 14,55% van het inwoneraantal. De grootste groep hierbij zijn de Engelsen met 984 personen.
  • Motril 3.289 personen wat overeenkomt met 5,44% van het inwoneraantal. De grootste groep zijn hierbij de Roemenen met 2.114 personen.

Kijken wij echter naar het aantal buitenlanders als percentage van het totale aantal inwoners, dan verschijnen er namen van dorpen die meer zijn afgelegen; vooral dorpen in de Alpujarra.

Het hoge aantal Europeanen in Jete, Gualchos en Polopos wordt voornamelijk veroorzaakt door de Roemenen die in de kasbouw werken.

De regio´s in de provincie Granada


De regio’s in de provincie Granada van noord naar zuid. Klik op de namen voor meer gedetailleerde informatie zoals: 1. Ligging 2. Demografische samenstelling 3. Bereikbaarheid. 4. Klimaat. 5. Natuur. 6. Dorpen in de regio.

Afbeelding Wikipedia

De districten Baza en Huéscar vormen een subregio genaamd Altiplano; ook Loja en een goed deel van Alhama vormen de Poniente Granadino. Er zijn ook subcompartimenten, zoals El Marquesado in Guadix, La Contraviesa tussen de Alpujarra en de kust, de Montes Orientales in Los Montes en El Temple in Alhama.

Bereikbaarheid


Per trein kan men Granada bereiken vanuit Malaga en Madrid. Op dit moment zijn er verbouwing om Granada aan te sluiten op het hogesnelheidsnetwerk (AVE).

Het wegennet van Andalusië is goed. De grote steden zijn verbonden met een uitgebreid autowegennet en kunnen goedkoop per bus bereikt worden.

Granada is van west naar oost verbonden met Malaga en Murcia / Almeria via de A92. Van noord naar zuid doorkruist de autosnelweg A44 de provincie en is daarmee verbonden met Jáen en de Costa Tropical. 

Granada heeft een internationaal vliegveld, maar met een beperkt aantal Europese lijndiensten die echter geen connectie hebben met Nederland: Air NostrumAir EuropaBA CityFlyerEasyJetIberiaVueling Airlines

Vanuit het vliegveld van Málaga bestaan lijnvluchten naar vrijwel alle Spaanse steden en een groot aantal Europese en Noord-Afrikaanse steden. Hieronder een overzicht van maatschappijen die van Nederland naar Malaga vliegen: Vueling Airlines / Ryanair / Transavia / KLM / EasyJet / Iberia /  British Airways

Sinds 21 september 2017 functioneert de metro in de stad Granada met één lijn. Het heeft een lengte van 15,9 km en 26 stations. 83% van de reis gaat bovengronds en 17% ondergronds.

Ziekenhuizen in de provincie Granada


De meeste dorpen hebben een lokale dokterspost waar men terecht kan voor een artsenbezoek of eerste hulp. Een overzicht van alle doktersposten in de provincie Granada vindt men hier. Voor een doorverwijzing naar een specialist is men echter aangewezen op een ziekenhuis. Er zijn in totaal 5 ziekenhuizen in de provincie. Dit betekent dat niet elke regio een ziekenhuis heeft. Hieronder een overzicht van de publieke ziekenhuizen:

Hieronder een overzicht van de commerciële ziekenhuizen:

Internationale Scholen in de provincie Granada


In tegenstelling tot de Costa del Sol in Malaga zijn er maar zeer weinig internationale scholen aanwezig in de provincie Granada. Er is er één in Almuñecar (Costa Tropical). Hieronder enige informatie over deze school:

Almuñécar International School S.A.
Het schoolgebouw profiteert van ruime klaslokalen aangevuld met netbook- en tabletbanken. De klaslokalen zijn flexibele werkruimten waar de studenten verschillende leerbenaderingen kunnen ervaren. Door elementen te combineren zoals: formele werkgebieden, leesruimtes, rondetijd en interactieve ruimtes voor groepswerk met moderne technologie, biedt de school een werkelijk effectieve leeromgeving.
Adres: Avda. Capitan Rodriguez, Urb. Los Pinos, 18690 Almunecar, Granada, Telefoon: +34 958 63 59 11

Voor een beschrijving van de Spaanse scholen hier meer informatie.

Banen in de provincie Granada


Het aanbod van banen concentreert zich vooral tot de hoofdstad Granada en de Costa Tropical gedurende de zomer. Een handig overzicht van de websites van de beschikbare vacatures in de provincie Granada vindt u hier.

Kosten levensonderhoud in Granada


Op de website van de onafhankelijke organisatie Numbeo kunt u de kosten van levensonderhoud vergelijken. Op deze pagina is het ook mogelijk om de prijzen van Europese steden met elkaar te vergelijken. Hieronder enkele voorbeelden.

Vergelijking met prijzen Amsterdam
Consumentenprijzen in Granada zijn 31,02% lager dan in Amsterdam
Consumentenprijzen inclusief huur in Granada zijn 45,27% lager dan in Amsterdam
Huurprijzen in Granada zijn 68.97% lager dan in Amsterdam
Restaurantprijzen in Granada zijn 38,38% lager dan in Amsterdam
Boodschappenprijzen in Granada zijn 31.04% lager dan in Amsterdam
De lokale inkoopkracht in Granada is 10,48% lager dan in Amsterdam

U zou ongeveer 2,517.43 € nodig hebben in Granada om dezelfde levensstandaard te behouden als u kunt hebben met 4.600,00 € in Amsterdam (ervan uitgaande dat u in beide steden huurt).

Vergelijking met prijzen Brussel
Consumentenprijzen in Granada liggen 26,03% lager dan in Brussel
Consumentenprijzen inclusief huur in Granada zijn 31,67% lager dan in Brussel
Huurprijzen in Granada zijn 46,71% lager dan in Brussel
Restaurantprijzen in Granada zijn 35,90% lager dan in Brussel
Boodschappenprijzen in Granada zijn 33,31% lager dan in Brussel
De lokale inkoopkracht in Granada is 9,65% lager dan in Brussel

U zou ongeveer 2.528.03 € nodig hebben in Granada om dezelfde levensstandaard te behouden die u kunt hebben met 3.700,00 € in Brussel (ervan uitgaande dat u in beide steden huurt).

Reacties zijn gesloten.