Een digitale handtekening in Spanje

De ‘firma digital’ of de elektronische handtekening in Spanje is net zoiets als de DigiID in Nederland. Hiermee kunt u zich identificeren op websites van de overheid en van organisaties die een overheidstaak uitvoeren.

Het kan in eerste instantie lastig lijken om deze te krijgen. Met een beetje volharding lukt het is mijn ervaring. Ik merk dat het steeds meer nut heeft want het is bij verschillende overheidsinstanties bruikbaar.

Voorbeelden

 • Seguridad Social: de sociale verzekeringsbank (status controleren)
 • Agencia Tributaria: de belastingdienst (aangiftes, borrador)
 • La Dirección General de Tráfico: de verkeersdienst (rijbewijs, boetes, punten)
 • Registratie voor EU-verkiezingen.

Voor zakelijke rechtspersonen zoals Sociedades is het verplicht om in het bezit te zijn van een elektronische handtekening. De belastingdienst communiceert na de eerste maanden na oprichting alleen nog via de digitale snelweg.

Aanvragen ‘certificado electrónico’

Particulieren kunnen er voor kiezen om een dergelijk certificaat aan te vragen. Er zijn verschillende uitgevende instanties. De belastingdienst is er een van.

Stappen

 1. Aanvraag van het certificaat.  Deze moet plaatsvinden op dezelfde computer als die gebruikt gaat worden bij het installeren. Ga naar de website, van La Fábrica Nacional de Moneda.
 2. Kies de tab, certificados en maak vervolgens een keuze uit: Persona Física (individu) of Jurídica (rechtspersoon).
 3. Op de pagina ‘solicitar certificado‘ vult u vervolgens uw gegevens in, druk op zend.
 4. U krijgt een nummer. Print dit uit en neem het mee naar het dichtstbijzijnde belastingkantoor.
 5. Identificatie van de aanvrager:
  • Bij individuen is dat een paspoort of ID-kaart (geen rijbewijs) en een kopie hiervan & de NIE (fiscaal nummer).
  • Bedrijven moeten de inschrijving bij het Registro Mercantil laten zien (nota simple) en alle persoonlijke gegevens van de aanvrager. Dit moet de persoon zijn die volgens de notariële akte hiervoor de bevoegdheid heeft.

6.  Wacht 24  uur en vervolgens kunt u het certificaat downloaden.

7.  Maak een back-up van het certificaat.

Let op: er zijn een aantal technische eisen waaraan uw computer moet voldoen, deze verschillen per systeem. Indien u problemen ondervindt het met installeren is er technische hulp voorhanden. Ten eerste in de sectie: ‘Preguntas frecuentes‘, de veel gestelde vragen of de Engelse vertaling. U kunt contact opnemen per email of bellen met de technische dienst van La Fábrica Nacional de Moneda.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.