Het Weer


het weer

Málaga heeft een Mediterraans en subtropisch klimaat. De gemid. max temperatuur van augustus is 30,3 graden en de gemiddelde min. temperatuur in januari is 7,5 graden, hoog voor Europese begrFind more about Weather in Malaga, SPippen.

Het klimaat van de stad staat dan ook vooral bekend om haar mildheid en het heeft er in de afgelopen 100 jaar niet gevroren, afgezien van een minimumtemperatuur van -0,1 graad in 2005, die grote schade toebracht aan mangobomen en de sinasappelbloesem. Het subtropische klimaat is een ideale omgeving voor  mediterrane planten.

De Winter


In december en januari kan er behoorlijk wat neerslag vallen in korte tijd. De straten lopen dan soms over. De temperaturen zijn in de winter vaak aangenamer buiten dan binnenshuis door de vaak niet geïsoleerde en onverwarmde huizen met marmeren vloeren.

De Zomer


Over het algemeen zijn de zomers voor Spaanse begrippen niet extreem heet, door de overheersende zeebries Levante. De maximumtemperatuur schommelt meestal rond de 30 graden, behalve wanneer een soort Föhn, de Terral, een wind uit het droge binnenland over de stad waait. In dat geval, zo´n 15 dagen per jaar, schiet de temperatuur vaak boven de 40 graden Celsius en in 1994 zelfs tegen de 50 graden. De gevoelstemperatuur is in die perioden nog veel hoger.

De Herfst en Lente


September, oktober, mei en juni zijn de beste maanden voor een bezoek aan de stad en de omgeving. De temperatuur is dan aangenaam, overdag vaak rond de 20°C met weinig neerslag. De nachten zijn mild, niet te warm, niet te koud. Net goed om lekker te kunnen slapen.

Ultraviolette Straling


Houd er rekening mee dat de straling van de zon oftewel de ultraviolette straling in de zomer in Spanje veel sterker is dan in Nederland en België. In de zomer zal deze in Nederland/België maximaal 6 a 7 zijn. In Spanje is dit echter 10 of 11. Een factor 11 (wat eigenlijk niet bestaat) betekent dat de Spaanse weerdienst adviseert om totaal niet in de zon te gaan en binnen te blijven. In de zomer is het beste om een zonnebrandcrème van factor 30 of meer te gebruiken; baby’s en kinderen factor 50. Hoe er ook rekening mee dat je in de schaduw kunt verbranden. Hoe sterk de straling is hangt ook af van het moment van de dag. Een handige site om na te kijken hoeveel de UV factor is, is de Sun Burn Map

Typische weer fenomenen


El taró, boria of niebla de advección (mist)

Het fenomeen wordt veroorzaakt door het temperatuurverschil tussen het oppervlak van de zee, dat koud is, en dat van de warme wind. Het is een vaker voorkomend fenomeen in het begin van de zomer, maar het komt ook voor in anticyclo- nische situaties van herfst en winter. De taró, waaraan de Fenicische steden een magische betekenis hebben gegeven, vindt zijn oorsprong in het verschil in temperatuur tussen het water van de zee en de atmosfeer. Zoals uitgelegd door José Luis Escudero, meteorologiedeskundige van Malaga en auteur van het blog ‘Storms and Rays’, in SUR.es, is het zeewateroppervlak in de lente/herfst ongeveer 16-17 graden en gaat er een warme en losse bries overheen, van zuid-zuidoost. Bij het passeren vangt de wind de luchtvochtigheid op en transporteert deze in de vorm van mist naar de kust.

El Terral

De “terral” wind is een aardse wind en komt NIET VANAF AFRIKA. Hoewel door het populaire geloof en doorverwijzingen in de media, wordt het tegenovergestelde gezegd.
Bovendien verwijst het woord “terral” naar “tierra = land”. Het is een wind die waait vanuit het binnenland ongeacht of het zomer of winter is, maar afhankelijk van de tijd waarop het gebeurt, heeft dit hele andere gevolgen. Als het in de zomer plaatsvindt, wordt het een warme wind, terwijl het in de winter koud zal zijn. De wind van de terral is een wind van noordelijke componenten, dus hij komt uit het binnenland van de provincie.
De wind is warm en zeer droog wat ervoor zorgt dat dat als hij in de zomer waait Málaga de hoogste temperaturen in Spanje noteert. Vanuit het noorden gaat de wind langs de hellingen van de bergen en wordt dan verwarmd door compressie en veroorzaakt een Foehn effect.

Reacties zijn gesloten.